Política

El municipalisme posa la directa cap a l'estat propi

L'assemblea de l'Associació de Municipis per la Independència reclama sobirania fiscal com a pas previ a l'estat propi

Projecta fer una consulta quan el nombre de municipis de l'AMI inclogui un 60% de la població

L'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI) va apostar ahir a Girona per la sobirania financera com a pas previ a l'estat propi, un camí institucional que els 484 ajuntaments, 24 consells comarcals i la Diputació de Lleida que la integren consideren necessari per arribar a l'objectiu en el menor temps possible.

L'acord remarca que Catalunya necessita un model de finançament propi que posi fi al malbaratament dels diners propis per part de l'Estat espanyol. L'acord va obtenir una àmplia majoria però no unanimitat, perquè alguns alcaldes van considerar la proposta un pas intermedi innecessari en l'objectiu de l'estat propi.

Presidida per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, l'assemblea sí que va aprovar per unanimitat, tal com havia avançat El Punt Avui, un manifest en què aposta perquè Catalunya sigui el pròxim estat de la Unió Europea i de les Nacions Unides, que hauran de promoure el Parlament i la Generalitat. L'entitat vol fer un referèndum quan l'AMI inclogui un 60% de la població de Catalunya i es vegi que el sí pot aconseguir més d'un 55% de vots a favor.

Vila d'Abadal va dir que la independència ha de ser el centre del debat polític i que és urgent tenir estat per participar en la construcció europea. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va dir que l'AMI ha parat l'orella al carrer.

LA FRASE

El catalanisme polític ha aguantat totes les agressions però avui cal un moviment que el suplanti
Josep Maria Vila d'Abadal

LA XIFRA

509
institucions
locals, més de la meitat de les del país, integren l'Associació de Municipis per la Independència.

Suport de l'AMI al festival del 29-J

L'assemblea de l'AMI va aplaudir la iniciativa d'El Punt Avui del festival Catalunya vol viure en llibertat, que el 29 de juliol commemorarà al parc de la Devesa de Girona l'històric concert d'ara fa 20 anys arran de les detencions d'independentistes ordenades per Baltasar Garzón i que serà un acte d'expressió col·lectiva a favor del dret a decidir. L'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, va afirmar que iniciatives com aquesta per part de la societat civil són clau per aconseguir l'estat propi. També va reclamar la unitat dels que opten per aquesta via i va apostar per la internacionalització del procés.

Vila d'Abadal va dir que el concert del 29-J és molt oportú i que ajudarà a aglutinar els qui treballen pel futur nacional de Catalunya. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va afirmar que era una iniciativa molt bona i que estava content que la ciutat fos l'escenari d'un acte per a una causa tan necessària.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.