Política

El 69% dels barcelonins aprova la gestió de Trias

L'alcalde és l'únic líder municipal que aprova en el darrer baròmetre de Barcelona

CiU tornaria a guanyar les eleccions, segons l'enquesta

L'atur continua sent considerat el problema més greu

Més de dues terceres parts dels barcelonins aproven la gestió de l'Ajuntament, segons es desprèn de la darrera edició del baròmetre municipal, l'enquesta que cada sis mesos elabora el consistori. La dada surt de sumar el 19,9% dels 800 enquestats que consideren la gestió normal i el 49% que troba que està sent bona o molt bona, un percentatge, aquest últim, fins i tot superior –en 2,5 punts– al del primer baròmetre de l'etapa de Xavier Trias com a alcalde, quan la dada ja es va disparar 10 punts. De fet, el 69% que aprova el consistori és l'índex més alt en sis anys.

També la intenció de vot dels enquestats dóna bones notícies a l'executiu convergent, que acaba de complir el primer any de mandat. Si fem cas del sondeig, avui els de Trias tornarien a guanyar les eleccions, perquè amb un 19,3% tornen a ser la primera opció, tot i que en l'anterior baròmetre van arribar al 23,6%.

Els socialistes continuen sense aixecar cap en les enquestes. De fet, el 8,7% d'intenció de vot torna a batre el rècord negatiu que el PSC va assolir amb el 9,1% registrat en el baròmetre de fa sis mesos. Darrere hi ha ICV-EUiA, amb un 7,9%, i la coalició Unitat per Barcelona, integrada per ERC, Democràcia Catalana i Reagrupament, que obté un 5,7%. Novament, a la cua se situa el que en realitat és el tercer grup del consistori, i també el que acumula més vot ocult, el PP, amb un exigu 1,9% d'intenció de vot encara més minso que el 3,4% que els populars van obtenir en l'enquesta de fa mig any.

Trias també és, amb un 5,3%, el líder més ben valorat, i l'únic que aprova. Jordi Portabella (ERC) i Ricard Gomà (ICV) obtenen un 4,7 (el primer pujant una dècima, i el segon, perdent-la), i el nou líder del grup del PSC, Jordi Martí, un 4,4. A Martí, que fa només quatre mesos que va rellevar Jordi Hereu com a cap de files socialista, de moment encara se'l coneix poc: només el 40% dels enquestats saben qui és. El pitjor valorat, com és norma en aquests sondejos, és el líder del PP, Alberto Fernández Díaz, amb un 3,5.

La bona valoració de l'alcalde i de la gestió municipal contrasta amb l'avaluació que els enquestats fan de la ciutat. Com passa ininterrompudament des de fa tres anys, hi ha més gent que considera que ha empitjorat que no pas que ha millorat. Dels primers, un 42,1%. Dels segons, un 24,4. Un 54,3% creuen, però, que la ciutat millorarà, tot i que val a dir que aquest percentatge d'optimistes és
el més baix des que va
començar la crisi.

Els problemes més greus, per quart baròmetre consecutiu, són l'atur i les condicions laborals, triats pel 29,1% dels entrevistats, i seguits –de lluny– per la inseguretat (13%) i els problemes econòmics (10,9%), que no deixen de ser una altra vessant, o potser la mateixa, de la crisi. En quart lloc, en el rànquing de problemes, i escollit per un 8% que duplica el percentatge en les enquestes anteriors, se situen “aspectes polítics”, eufemisme sota el qual el consistori aplega totes les crítiques genèriques a la classe política, segons va explicar el director de Serveis i Estudis d'Avaluació de l'Ajuntament, Màrius Boada.

Més veïns es queden a la ciutat per vacances

La crisi també traspua rere les respostes dels enquestats a les preguntes referents a la manera com preveuen passar l'estiu. El percentatge de barcelonins que planegen passar fora de la ciutat una setmana o més és del 53,9%, és el més baix dels últims anys, mentre que el dels que preveuen quedar-se tot l'estiu a Barcelona continua pujant: el 2009 era del 27,7%;
el 2010, del 31,6 i ara és del 35,4% (l'estiu de 2011, en plena ressaca electoral, no
hi va haver baròmetre). A més, la majoria dels que marxaran, el 48,2%, no sortirà de Catalunya, una tendència que també està a l'alça.

Això sí, marxin o no alguns dies, el 54,1% dels enquestats compten que aniran a banyar-se o prendre
el sol a les platges de la ciutat. El 39,9% preveu assistir a algun dels concerts programats en els parcs, el 37,1 té previst passar-se per les festes de Gràcia, el 23,9% vol anar al Grec i un 23% anirà a les de Sants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.