Política

Pacte fiscal a trossos

El govern podria portar a la cimera un document amb una proposta de finançament basat en els punts d'acord entre la majoria de partits

La idea és votar el projecte desglossat en tres parts per atreure els socialistes

El govern plantejarà en la cimera sobre el pacte fiscal de dijous un sistema de votació alternatiu per tal d'intentar aconseguir la foto de la unitat. Encara que sigui una unitat fràgil, a trossos i només temporal. Un cop debatudes i negociades totes les posicions, CiU entreveu a hores d'ara que han estirat els punts d'entesa amb els socialistes al màxim i que serà difícil que hi hagi més aproximacions. Solució intermèdia: votar la proposta de resolució sobre el pacte fiscal al Parlament a trossos i, així, aconseguir el suport de la majoria a tot menys al punt sobre qui ha de tenir la clau de la caixa (dels impostos).

El portaveu del govern, Francesc Homs, ho va admetre ahir públicament per primer cop: “Hem de plantejar com orientem la votació. Cal trobar la manera de fer les coses per ser el més inclusius possible, però sense desnaturalitzar-ne el contingut.” Ara ja el govern sembla posar més l'accent en el com que en avançar en el què, coneixent la posició del PSC. Tot i això, ahir també Joaquim Nadal, president del grup parlamentari socialista, va queixar-se que si el govern només planteja la trobada per debatre el sistema de votació “empetitirà l'ambició del pacte fiscal i convertirà la cimera en un mer tràmit preparatori”. El cert és que Homs havia afirmat que parlarien de la votació però també dels continguts: “Parlarem de tot una mica”, va comentar.

El govern va tancar ahir la ronda de contactes “discrets” entre partits per aproximar posicions en el contingut final del projecte de pacte fiscal en la línia del concert. Justament el president Artur Mas va visitar ahir Portugal per buscar complicitats per al pacte fiscal català. De moment, però, a Catalunya no hi ha cap text per escrit amb el suport d'una majoria parlamentària. Tot i això, el govern ja té pensat i preparat un document per lliurar als partits abans de la cimera si Mas creu que pot tenir èxit. Els socialistes, que ja van presentar una proposta en format de punts en l'última cimera, no presentaran res més i afirmen que ja no hi ha contactes amb CiU. ERC sí que portarà un document propi basat en els principis que sempre ha defensat del concert econòmic. Tanmateix el document de CiU es basaria, segons fonts de l'executiu, no només en el que el govern pensa sinó en els consensos als quals han anat arribant amb totes les forces excepte el PP i Ciutadans.

Geometria variable

Tornarà, doncs, la geometria variable. L'esquema de votació per separat podria incloure tres apartats que agrupessin l'anàlisi del model de finançament, les conclusions de la comissió del pacte fiscal i, com a part separada, hi hauria la qüestió de la clau de la caixa. El punt clau, en el qual PSC ha de decidir el seu vot, serà el punt del model que donaria a la Generalitat la capacitat de gestionar, recaptar i liquidar els impostos. En principi es votaria tal com ha defensat el govern en els últims mesos. Això si CiU, com assegura que farà, no el “desnaturalitza”. El PSC es manté en la defensa d'un consorci tributari compartit per Estat i Generalitat i, 48 hores abans de la cimera, va reivindicar la seva posició en una trobada entre Pere Navarro i CCOO i la UGT. Els sindicats han avalat ja, però, el model de finançament de CiU, ERC i ICV.

Des d'ahir, la negociació del pacte fiscal es troba amb un nou problema: la negociació es farà amb un Estat espanyol que ha passat aquesta setmana a estar sota la discreta tutela de Brussel·les.

LA DATA

10.07.12
Dos anys després de la manifestació del 10-J
el govern creu que gràcies a ella hi ha un govern a favor del dret a decidir.

Pugna PSOE-PSC

El PSC ha elevat el to davant el recels que ha despertat dins el PSOE la possibilitat que s'uneixin al pacte fiscal, i ahir des de la formació s'avisava Ferraz que el PSC “prendrà les decisions que hagi de prendre sense demanar permís a ningú”. El coordinador a Madrid, Francesc Vallès, responia d'aquesta manera a Soraya Rodríguez, portaveu dels socialistes al Congrés, que havia demanat als catalans que a l'hora de dictaminar sobre el pacte fiscal tinguin en compte l'opinió contrària a aquesta fórmula del partit estatal i, sobretot, del president andalús, José Antonio Griñán. Vallès li replicava que al PSC “no li tremolarà el pols a l'hora de prendre les decisions que més convinguin als catalans”.

Montse oliva

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.