Política

STAVROS KARAGKOUNIS

MEMBRE DEL DEPARTAMENT DE RELACIONS INTERNACIONALS DE LA COALICIÓ D'ESQUERRES GREGA SYRIZA

“Ni la dreta ni l'esquerra tenim la solució a la crisi”

“El govern grec no té futur; el poble el castigarà abans d'un any per no haver renegociat el memoràndum com havia promès que faria”

“Tot i l'elecció d'Hollande a França, l'únic canvi de veritat que hi ha hagut fins ara a Europa és el fenomen Syriza”

“És hora que els interessos de la gent, i no els dels bancs, se situïn al centre de la política”

PERFIL
La vocació política de Stavros Karagkounis (Atenes, 1974) arrenca ja dels seus temps d'estudiant de filologia germànica i hispànica a la Universitat de Heidelberg, quan liderava la branca juvenil del Pasok. Per ell, ha arribat l'hora que Syriza governi a Grècia. “Si no ho fem nosaltres, qui? Si no ara, quan?”, afirma.
Podríem viure sense educació, hospitals i cultura? Sense dignitat ni solidaritat no hi ha Europa

Estrella ascendent del firmament polític grec, la coalició d'esquerres Syriza va quedar segona en les eleccions parlamentàries del juny (27% dels vots) i avui es presenta com l'única formació capaç de donar esperança a la castigada població grega. Convidat pels impulsors de la iniciativa ciutadana #AmbSyriza, Stavros Karagkounis, dirigent de la coalició, ha explicat la seva visió de la crisi a Barcelona i Girona.

Aquesta setmana ha dimitit un altre alt càrrec del govern grec, el tercer des del juny. Quin futur vaticina a aquest executiu?
Aquest govern no en té, de futur. Si Nova Democràcia [el principal partit de la coalició al poder] continua aplicant les mateixes polítiques d'austeritat que l'anterior govern del Pasok [socialdemòcrata], acabarà com aquest partit, amb poc més d'un 12% dels vots. Estem convençuts que d'aquí a sis mesos, vuit, un any, hi haurà eleccions a Grècia, i seran històriques perquè les guanyarà l'esquerra.
Syriza acusa el govern d'haver “traït” el seu mandat perquè, al seu parer, no està renegociant les condicions del pla de rescat tal com s'hi havia compromès...
Efectivament, abans de les eleccions van prometre al poble que renegociarien el memoràndum, però no ho estan fent. I per això el poble els castigarà. Ja hem escoltat massa mentides.
Quina oposició fan? Esperar i observar, o accelerar el desgast del govern per aplanar l'assalt al poder?
Fem una oposició responsable i oferim propostes alternatives. El govern ens acusa de mobilitzar el carrer. No. És la gent que surt al carrer a causa de les polítiques de Nova Democràcia. Nosaltres defensem un sistema que situï al centre els interessos dels ciutadans, i no els dels bancs i els mercats. Això és el que ens fa diferents.
Si no arriben els diners del rescat, l'estat farà fallida...
Això de la fallida és una mentida. Per què no s'ha produït encara? Perquè per a algú –Merkel, els Estats Units, el sistema capitalista–, una fallida de Grècia seria massa perillosa.
La fallida pot ser una amenaça, però el deute és real...
Sí, és clar. Però no és un problema exclusiu de Grècia. Hi ha un deute grec, un d'espanyol, un d'irlandès, un de portuguès... Per què parlem només de Grècia?
Què proposa Syriza per sortir d'aquest forat negre?
El deute es resoldrà només a través de mesures polítiques; els bancs no poden aportar cap solució perquè només volen guanyar diners. Hem d'analitzar què ha passat els darrers anys a Europa amb el deute i estudiar quina part n'hem de pagar, perquè no és un deute que hagi beneficiat el poble. I després parlem de com desenvolupar l'economia de veritat, la que genera llocs de treball.
Amb l'elecció d'Hollande a França, intueix un canvi de rumb a la UE?
A curt termini, no. Han canviat una mica els equilibris, però el neoliberalisme segueix manant amb una política molt antieuropeista. Tot i l'elecció d'Hollande, fins ara l'únic canvi que s'ha vist a Europa és el fenomen Syriza.
Com valora l'avenç electoral del partit ultradretà Alba Daurada?
És curiós perquè, abans de les eleccions, hi havia gent que deia: “Dubto entre Syriza i Alba Daurada.” Com és possible això? Doncs perquè els grecs busquen sortides a la crisi i n'hi ha que aquesta alternativa la troben en l'extrema dreta. I així és com s'estan fent més forts, cosa nefasta perquè s'està covant, i no només a Grècia, l'ou de la serp.
Té la percepció que Grècia és un laboratori on s'experimenta el que després s'aplicarà a la resta de països rescatats?
Grècia, ara, no és més que un conillet d'Índies. La crisi que vivim és un fenomen nou. Ningú té respostes: ni el neoliberalisme que l'ha creada ni l'esquerra, que pot dur esperança però que no té una fórmula màgica. Som en una transició històrica.
Cap a on?
Voldria que fos cap a una Europa dels pobles, on els bancs deixessin d'estar al centre de l'interès dels governs. Com hi pot haver una Europa sense educació, sense hospitals ni cultura? Una Europa sense dignitat ni solidaritat no és Europa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.