Política

Darrer intent

Els partits celebren avui una segona cimera sobre el concert econòmic per intentar arribar a un acord amb vista al ple de final de mes

La reunió arriba emboirada pels durs ajustaments que ha anunciat el govern espanyol

Els partits catalans es preparen avui per a un nou embat del concert econòmic. La celebració d'una segona cimera pot ser el darrer intent per aconseguir un mínim consens amb vista al ple de final de mes en què s'haurà de votar una resolució sobre el pacte fiscal. El debat que mantindran els grups parlamentaris, però, arriba amb el clima enrarit arran dels durs ajustaments que portarà a terme l'Estat. Les conseqüències d'aquesta dràstica tisorada ja van entrar ahir de ple en l'agenda catalana i ICV, que es troba en el sector proconcert amb CiU i ERC, va alertar que el pacte fiscal podria quedar en un segon pla, perquè el que ara toca és construir un front contra l'austeritat. El que els ecosocialistes denominen pacte social.

Mentrestant, l'executiu va defensar que el concert econòmic és més necessari que mai. El president de la Generalitat, Artur Mas, va afirmar que davant d'aquestes mesures draconianes de Rajoy s'ha de “fer pinya des de baix” en els grans temes de país com el pacte fiscal. I el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, va contraposar la hipotètica hisenda catalana amb l' espanyola. Va assenyalar que Catalunya articularia una administració més “eficient” que s'escaparia del “frau fiscal” estructural que afecta l'Estat. En aquest sentit, va qualificar de “tercermundista” que el ministre Cristóbal Montoro confessés que la pujada de l'IVA es deu al fet que la gent té el “mal hàbit de no pagar-lo”. Pel que fa a les negociacions amb la resta de partits, CiU insisteix a buscar el consens i centra les mirades en el PSC. Ahir Homs va intentar pressionar-los encara una mica més i va advertir que no s'entendria que les formacions que van votar el finançament de l'Estatut del 2005 –totes menys el PP– ara no subscriguessin l'acord del concert, perquè els textos són semblants.

Precisament per aconseguir el suport socialista l'executiu proposarà en el ple que es voti una resolució trossejada per almenys poder bastir una entesa majoritària en l'àmbit de tenir la clau de la caixa. Una altra cosa és la gestió d'aquesta clau. CiU, ERC i ICV advoquen per una agència pròpia, i el PSC, per un consorci compartit amb l'Estat. Els republicans han repetit del dret i del revés que no es mouran ni un mil·límetre de les conclusions que es van aprovar en el Parlament.

En la cimera es pactarà l'ordre del ple del dia 25 i és probable que el govern doni més detalls del seu document. En la sessió plenària els grups presentarien esmenes i no resolucions pròpies. Només n'hi hauria una, la de CiU.

Estat propi

Aprofitant el trossejament del text, SI vol que CiU es mulli en l'àmbit sobiranista. Els solidaris pretenen que s'inclogui un punt en què s'aposti per iniciar el camí cap a l'estat propi si fracassa el concert econòmic.

LES FRASES

No és lògic que els partits que van votar el finançament de l'Estatut del 2005 ara se'n desmarquin
Francesc Homs
PORTAVEU DEL GOVERN
La millora del finançament és necessària, però no tan urgent com posar fi a l'austeritat
Joan Herrera
SECRETARI GENERAL D'ICV

Sense relaxament del dèficit

L'agenda del govern català és avui molt atapeïda. Al matí, la cimera sobre el concert econòmic, i a la tarda el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) a Madrid. En aquesta última trobada s'aprovaran, amb tota probabilitat, els hispanobons, un mecanisme que permetrà als territoris finançar-se als mercats amb menys cost. A més, Catalunya i altres comunitats també exigiran que es relaxi el límit de l'1,5% de dèficit que hauran de complir el 2012. Aquest debat arriba després que Brussel·les hagi permès que Rajoy disposi d'un any més per sanejar els comptes, i, per tant, els números vermells de l'Estat encara es podran mantenir aquest 2012 en un 6,3% del PIB, un punt de marge més del previst. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja va reclamar ahir que hi hagi un repartiment equitatiu d'aquestes xifres i que els territoris també se'n puguin beneficiar. La seva proposta és que es reparteixi “mig punt percentual” entre l'Estat i les comunitats.

Andalusia també demanarà un equilibri “més just” en aquest camp. La consellera d'Hisenda, Carmen Martínez Aguayo, va lamentar que s'obligui els territoris a fer “un esforç titànic brutal”, mentre l'Estat ja “incompleix” l'objectiu de dèficit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.