Política

Otegi: “La independència és una necessitat econòmica”

En una entrevista en un diari mexicà, afirma que “Espanya, com a estat, és un projecte fallit en termes polítics i econòmics”

Es mostra convençut que el País Basc serà una nació independent a Europa

“La independència del País Basc és ja també una autèntica necessitat econòmica.” Així ho afirma en una amplia entrevista el dirigent de l'esquerra independentista basca Arnaldo Otegi en resposta a un qüestionari que el diari mexicà La Jornada li va fer arribar a la presó de Logronyo. En l'entrevista, el dirigent abertzale fa un repàs a la situació actual, de l'escenari obert després del cessament de l'activitat armada d'ETA i de la seva experiència personal. En clau de futur i en resposta a la pregunta de si veu el País Basc independent i si això és possible tenint en compte les condicions polítiques i econòmiques mundials, Otegi recorda que en les últimes eleccions celebrades al País Basc –generals i municipals– l'esquerra abertzale es va quedar a dos mil vots de ser la força més votada. Avalat per aquestes xifres, es mostra convençut que els bascos seran un estat a Europa. “En termes econòmics, la nostra renda per càpita és una de les més altes d'Europa (34 mil euros), el nostre teixit industrial és sòlid, la nostra geografia és envejable i davant nostre tenim una Espanya que acaba de ser auxiliada parcialment i que corre el risc de ser rescatada totalment en els pròxims mesos”, diu Otegi, que hi afegeix: “Espanya, com a estat, és un projecte fallit en termes polítics i econòmics. La nostra independència és ja també una autèntica necessitat econòmica.”

Respecte a l'escenari obert després de l'anunci de cessament definitiu de la violència fet per ETA i de l'arribada del PP a La Moncloa, Otegi diu que “als sectors que estaven còmodes amb l'escenari anterior, i que temen que la pau deixi encara més en evidència la seva falta d'arguments democràtics per continuar negant al País Basc els seus drets”, els interessa que l'organització armada basca reprengui la seva activitat armada”, però això, assegura, “no passarà”. Si arribés a passar, segons hi afegeix el dirigent independentista, hi mostraria el seu “rebuig frontal en termes polítics”.

Respecte a la sentència del Tribunal Suprem espanyol que el manté, a ell i a quatre dirigents abertzales més, a la presó pel cas Bateragune, afirma que cal llegir-la en termes polítics i l'emmarca en “l'agenda que fan servir” els qui anomena “enemics de la pau al País Basc”.

Interrogat sobre si es penedeix d'alguna cosa, Otegi diu que és especialment crític amb algunes qüestions i com a exemple assenyala: les declaracions que ha fet i que han pogut afegir més dolor a les víctimes –tot i sent involuntàries– i el no haver fet més per evitar la ruptura de l'últim procés de diàleg que van mantenir amb el govern de Rodríguez Zapatero. En l'entrevista també fa al·lusió a l'experiència com a militant d'ETA, fa més de 30 anys, i a la seva vida a la presó.

LA XIFRA

3
anys
fa que el dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi és a la presó pel cas Bateragune.

LA DATA

20.10.11
ETA
anuncia a través d'un comunicat el cessament definitiu de la seva activitat armada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.