Política

El finançament català torna a estar per sota de la mitjana

La liquidació del 2010, el segon any del nou model, mostra que la Generalitat disposa d'uns recursos per càpita inferiors als esperats

L'Estat publica les dades a internet gairebé en secret

El finançament per càpita de Catalunya l'any 2010 torna a estar per sota de la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú (amb un índex de 98,9 sobre una mitjana de 100) després del miratge positiu de l'any 2009. Segons dades a les quals ha tingut accés aquest diari, la liquidació del nou sistema de finançament corresponent al 2010 evidencia de nou un resultat negatiu per a les arques de la Generalitat en plena crisi.

El Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques va penjar a internet, gairebé en secret, les dades brutes de la liquidació per autonomies. El juliol de l'any passat el govern de Zapatero sí que va fer una roda de premsa per presentar les dades. Agafant aquestes xifres, un estudi mostra que Catalunya és la novena comunitat millor finançada, i recau per sota de la mitjana. Tot i que parteix d'una posició per sobre de la mitjana de 120 respecte a 100 a l'hora de pagar impostos, després de l'aportació a la solidaritat queda per sota de la mitjana amb un 98,9. La liquidació de l'any 2009 va mostrar que Catalunya estava per sobre de la mitjana amb un índex d'entre 102 i 106. Aquell va ser el primer any que regia el sistema pactat entre el PSOE i el govern tripartit. Catalunya va aconseguir millorar set posicions i, tot i mantenir-se el dèficit fiscal, millorava el finançament. Amb el model anterior, Catalunya quedava en un índex de 97. És a dir, que la situació financera hauria baixat el 2010 a nivells similars als del sistema anterior. La conselleria d'Economia podria presentar en les pròximes hores els seus propis càlculs –ja oficials– basats en les dades de l'Estat.

Un altre aval al concert del món socioeconòmic

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, format per sindicats, patronals i món cooperatiu, va publicar ahir un informe per defensar la reivindicació del concert econòmic. L'organisme, assessor del govern però presidit per un exconseller del PSC, Josep Maria Rañé, conclou que la Generalitat ha de millorar el seu model de finançament, “tant pel que fa als recursos com a la capacitat de recaptació i gestió de tots els impostos”. Un altre aval a CiU, que contraresta la posició del Cercle d'Economia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.