Política

El PSOE se suma a la defensa del català ara que no mana

Dirigents catalans, valencians, aragonesos i balears critiquen el setge del PP

Proposen una llei de llengües

Els senadors del grup català de l'Entesa i del PSOE valencià, balear i aragonès van presentar ahir un manifest en defensa de la llengua arran dels “atacs” del PP als diferents territoris, ja que, segons denuncien, vulneren els drets dels ciutadans a usar la seva llengua a l'administració, a l'escola o en l'àmbit de la comunicació. En un moment en què els socialistes han deixat de governar a l'Estat i en tots els territoris de parla catalana, els seus representants han decidit aprofitar les últimes actuacions de José Ramón Bauzá, per fulminar l'obligatorietat perquè els treballadors públics coneguin el català –deixant-ho simplement en un mèrit per accedir a una plaça–, i l'invent de la llengua aragonesa que ha promogut la presidenta Luisa Fernanda Rudi, per fer front comú a favor de la unitat de la llengua i la seva promoció.

En el manifest que es va presentar ahir, i que anirà acompanyat d'una proposició de llei per al foment i la protecció de les diferents llengües de l'Estat que presentarà l'Entesa, es denuncia “l'ús de denominacions de la llengua catalana impròpies, que contravenen principis científics”, i també la desprotecció a què el PP sotmet el patrimoni lingüístic, segons va explicar el senador català Carles Martí. Antoni Manchado, del PSOE balear, va subratllar que un país “és més ric” si es té cura de la seva cultura i es va queixar que Bauzá hagi creat un conflicte amb la llengua que mai no ha existit a les Illes.

També des d'Aragó, José María Becana va denunciar el setge dels populars als catalanoparlants de la Franja, i José María Ángel va lamentar la “regressió total” que s'ha produït al País Valencià.

LA FRASE

L'objectiu del manifest és deixar clar que no estem d'acord amb els canvis legislatius del PP
Carles Martí Jufresa
senador de l'entesa

El PSC, al costat dels regidors

El PSC, des del Parlament fins a l'últim municipi, sortirà en defensa del poder local amb una bateria de propostes per frenar la retallada de l'Estat sobre els municipis. Els socialistes presentaran al Parlament una proposta de resolució per “instar el govern de la Generalitat a fer costat als municipis i obrir un procés de diàleg amb l'Estat per frenar la reforma”. Això només serà el principi. El socialista Manuel Bustos, president de la Federació de Municipis de Catalunya, va rebutjar frontalment el projecte de Rajoy i va demanar que CiU “estigui al costat dels municipis”. Entre altres coses, proposa enviar la retallada del 30% de regidors al TC per invasió de competències.

s.p.g.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.