Política

El govern avalua els requisits per decidir si s'acull al rescat

Mas-Colell afirma que abans de recórrer al fons de liquiditat n'han d'estudiar “les condicions”, molt severes

La possibilitat que Catalunya opti per aquesta via entela el ple del pacte fiscal

La que ha de ser una de les setmanes clau del pacte fiscal arriba amb la nebulosa formada arran de la possibilitat que Catalunya s'aculli al fons de liquiditat autonòmic habilitat pel govern espanyol. Mentre el Parlament debatrà un nou finançament encaminat a la independència fiscal, l'executiu estudia acollir-se a un mecanisme que el que fa, justament, és retallar sobirania al territori, ja que converteix l'Estat en supervisor dels seus números.

El govern decidirà si recorre a un fons al qual ja s'han adherit el País Valencià i ahir mateix Múrcia després “d'estudiar les condicions”. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, insistia, en una entrevista a La Repubblica, que no implicaria una intervenció de Catalunya. Però aquest cop ni tan sols cal anar a la lletra petita, el sistema imposa contraprestacions severíssimes com la reforma dels plans d'ajustament i fixa un control estricte dels números per part de l'Estat. Els que hi recorrin, per exemple, no podran tancar crèdits a l'estranger. Necessitaran el permís de Madrid.

En aquest context i a tres dies pel debat monogràfic del pacte fiscal, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va demanar al govern de CiU que convoqui les formacions catalanes a una reunió per tractar sobre la possibilitat d'un eventual rescat de Catalunya.

En espera de la resposta, les forces es preparen per a la sessió –dimecres– que marcarà la segona part de la legislatura catalana. Aquest migdia acaba el termini d'esmenes a la proposta de CiU que, tal i com va presentar en la darrera cimera de partits, advoca per un model en què Catalunya tingui la clau de la caixa, és a dir que recapti, gestioni i liquidi tots els impostos suportats a Catalunya.

Fins al mateix dia del ple hi ha temps per negociar. Aquesta és la pretensió dels socialistes que, malgrat la voluntat d'entesa ja han deixat clar que no donaran per bo un model que s'assimili a “l'arcaic” concert econòmic basc. Des del PSC, continuaven redactant ahir les esmenes. CiU té el suport d'ERC i ICV-EUiA en el pacte fiscal. Tot i això, els republicans treballen en al·legacions parcials per blindar l'Agència Tributària Catalana, després que la proposta de la federació apunti que “podrà” col·laborar amb la de l'Estat. Els republicans volen que quedi clar que “està sota control de la Generalitat” i també canviar el concepte de solidaritat per “cooperació” interterritorial. Els ecosocialistes, per la seva banda, volen que el pacte fiscal vagi acompanyat d'un pacte social, per l'estat del benestar.

El PP revelarà avui si registra esmenes parcials o bé una esmena a la totalitat amb text alternatiu. El portaveu al Parlament, Enric Millo, instava la federació que, en aquests dos dies que queden, intenti sumar populars i socialistes al consens.

Treballem per pagar amb la màxima normalitat però les tensions de la nostra tresoreria són fortes
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.