Política

El govern retallarà la paga de Nadal i tornarà la de juny

L'executiu rectifica i, finalment, sí que aplica la tisorada del 7% impulsada per Mariano Rajoy als funcionaris

Rectificació del govern català. Finalment, l'executiu sí que aplicarà la retallada imposada per l'executiu espanyol als funcionaris amb el decret llei aprovat el 13 de juliol passat, en virtut de la qual els treballadors públics no rebran la paga extra de Nadal. A canvi, i per evitar que els funcionaris catalans tinguin una doble tisorada, la Generalitat els retornarà la rebaixa del 2,5% que havien experimentat en l'extra d'aquest juny. Se'ls retornarà, però, previsiblement, el mateix mes de desembre.

L'executiu va comunicar la decisió als representants sindicals en la mesa de la Funció Pública celebrada ahir dilluns. Les centrals sindicals van rebre la mesura amb indignació perquè suposa “un incompliment” dels compromisos prèviament pactats amb el sector públic.

Augment de la tisorada

Els sindicats lamentaven ahir que l'aplicació del decret espanyol i la supressió de la paga del desembre “suposa pràcticament un 7% de reducció del sou anual de mitjana”, segons calculava la representant de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Catalunya, Montse Ros. Incidia en el fet que aquest percentatge suposa trencar la paraula donada pel govern de CiU que “els funcionaris catalans no veurien reduït el sou més d'un 5%”.

En el mateix sentit, des de la UGT es mostraven decebuts amb l'executiu. El seu representant, Carlos Villalante, va instar la Generalitat a “plantar-se” contra les retallades de Rajoy. “Ha de defensar la sobirania i reivindicar les competències“ estatutàries en aquesta matèria, considerava el representant de la UGT.

Sou base

Malgrat que inicialment el govern va afirmar que no aplicaria la retallada de Rajoy, de seguida va matisar que, si “en llegir la lletra petita” s'hi veia obligat perquè afectava el “sou base” –de competència estatal– hauria de deixar sense efecte la tisorada que ja s'havia fet a Catalunya. La vicepresidenta catalana, Joana Ortega, va garantir des que es va anunciar la tisorada de Rajoy que els treballadors públics catalans no tindrien una doble rebaixa, que seria un greuge amb la resta.

Fabra reclamarà 3.500 milions d'euros per al rescat

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va trencar ahir el silenci que havia mantingut des que per boca del portaveu del seu govern va anunciar que el País Valencià s'acollia al fons de liquiditat per a les autonomies previst per l'executiu espanyol. En l'aniversari com a successor de Francisco Camps al capdavant del govern valencià, Fabra va assegurar que el “rescat” no suposarà noves retallades per als valencians i que la quantitat que sol·licitarà al fons estatal dependrà de si altres autonomies decideixen adoptar la mateixa mesura.

Però hores més tard, el conseller d'Economia, Máximo Buch, va concretar les xifres de la fallida de la Generalitat. Segons les explicacions de Buch, el País Valencià necessita 3.500 milions d'euros per poder arribar a final d'any. D'aquesta xifra, 1.500 es destinaran a cobrir el dèficit –Fabra va insistir que complirà l'objectiu de l'1,5%–, mentre que els altres 2.000 serviran per pagar venciments de deute. El conseller va argumentar que el fons de liquiditat és comparable a qualsevol altra mesura de finançament públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.