Política

Homs nega que el fons de liquiditat autonòmic sigui un rescat

El portaveu de l'executiu considera que acollir-se a aquest nou mecanisme de tresoreria no implica noves condicions per a Catalunya

Denuncia que alguns mitjans tenen interès per presentar l'ajut de “manera dramàtica per “desgastar les comunitats, la Generalitat o l'Estat”

El portaveu del govern de la Generalitat, Francesc Homs, ha rebutjat aquest dimarts que recórrer al fons de liquiditat autonòmic de l'Estat espanyol suposi demanar un rescat. A més, ha considerat que la Generalitat decidís finalment acollir-se a aquest mecanisme “de tresoreria” això no suposaria noves condicions per a Catalunya. Homs ha denunciat que es presenti aquest ajut “de manera dramàtica” i ha apuntat que al darrera hi pot haver la intenció de “desgastar les comunitats autònomes, la Generalitat o el conjunt de l'Estat”.

Poc després que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, hagi admès avui en declaracions a una emissora britànica que Catalunya haurà d'acudir al tresor espanyol per finançar el seu deute, el portaveu ha volgut deixar clar que no s'ha demanat cap rescat i, a més, s'està molt lluny d'aquest punt.

A la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, Homs ha defensat la tesi que el fons de liquiditat –al qual e ja ha demanat acollir-se el País Valencià– és un mecanisme “de tresoreria” i no una intervenció formal.

En aquest sentit, Homs ha explicat que el que marca “la diferència” i identifica una operació de rescat és “que es faci una votació al Senat”. “La llei d'estabilitat marca les condicions d'un rescat i diu que s'ha de votar al Senat”, ha apuntat. Catalunya està “molt lluny” d'aquest punt, ha afegit.

El portaveu ha reiterat que el govern “recorrerà, com fins ara, a tots els instrument de liquiditat que tinguem al nostre abast” i ha presentat aquest fons com un “ICO4”, que podria “facilitar” la tresoreria de la Generalitat.

Per aquest motiu, ha negat que aquest nou mecanisme suposi condicions diferents o més dures per a les autonomies que s'hi acullin de les que l'Estat ha imposat en anteriors línies de crèdit.

“Nosaltres fa mesos que hi som en una situació de seguiment dels nostres números; i fa mesos que hem d'anar ajustant els pressupostos. No hi ha cap condició nova”, ha sentenciat. “ “Quan el govern i la gestió de tresoreria de la Generalitat acabin de prendre la decisió, igual que en altres casos, es farà amb les mateixes condicions que s'ha fet fins ara”, ha reblat.

Operació mediàtica

El secretari general de la Presidència ha lamentat que el fons de liquiditat s'estigui presentant “de manera dramàtica” com si fos “la fi del món”. De fet, ha insinuat que al darrere d'aquest debat hi ha “una operació de caràcter mediàtic per part d'alguns mitjans, que tenen interès en presentar les coses d'una manera que acabi desgastant a la Generalitat de Catalunya, a les comunitats autònomes en general o al conjunt de l'Estat”. “Nosaltres estem on érem. Des del punt de vista de la tresoreria, de nou no hi ha res”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.