Política

CiU, ERC i ICV acorden un model per sumar-hi el PSC

L'Agència Tributària de Catalunya “hauria de col·laborar” amb l'Estat

No hi ha “quota de retorn” sinó “aportació”

La foto d'una pseudounitat en el pacte fiscal en la línia del concert és molt possible avui al Parlament. CiU, ERC i ICV-EUiA van deixar ahir pràcticament tancat un document transaccionat amb moltes picades d'ullet al PSC. Està previst que quedi aprovat; la incògnita continuen sent els socialistes. Després de setmanes de negociació, CiU pot aconseguir la quadratura del cercle: sumar el PSC, encara que sigui in extremis i només en part, al carro del nou finançament sense perdre ERC i ICV.

L'equip negociador de CiU –liderat per Artur Mas, Oriol Pujol i Ramon Espadaler– es va reunir ahir amb els grups d'esquerres per negociar les seves esmenes parcials. Fins i tot es va trobar amb el PP per aconseguir almenys la seva abstenció. Els passadissos del Parlament bullien amb tots els líders polítics. Les reunions es van allargar més enllà de les deu de la nit.

A última hora, govern i ERC i ICV-EUiA ja tenien un preacord, pendent de serrells, sobre la proposta de resolució que es posa a votació aquesta tarda. El nou text, de set punts, introdueix, segons fonts de la negociació algunes de les esmenes de republicans i ecosocialistes. El moll de l'os fixaria ara que l'Agència Tributària de Catalunya “hauria de col·laborar” amb altres administracions –sense mencionar l'Estat ni el consorci– i li donaria “plena capacitat normativa” sobre els tributs. A petició d'ICV, s'introdueixen esmenes a favor de la progressivitat fiscal i de la lluita contra el frau. I, a petició d'ERC, es retiren els límits a la solidaritat en favor de negociar “l'aportació catalana a l'Estat” cada cinc anys de manera bilateral. El text inclou una crida a difondre “a la Unió Europea” la necessitat que “Catalunya gestioni el seu esforç fiscal”. Tot i l'acord, els de Joan Herrera pensen votar contra el punt dedicat a polítiques socials.

La clau de la unitat, però, serà la posició del PSC. Està a favor que Catalunya recapti i liquidi tots els impostos, però no d'una agència sense l'Estat. Fonts convergents i socialistes admetien que “apropar posicions en aquest aspecte era difícil” però des del PSC reconeixen que s'ha avançat en punts com ara els de la solidaritat o el finançament local. Estan disposats a avalar bona part de la proposta del govern. Desmarcar-se de la qüestió de l'agència seria, per a ells un mal menor.

Relleu a Governació

El govern va nomenar ahir Lluís Bertran nou secretari general del Departament de Governació de Joana Ortega. Bertran substitueix Mari Àngels Barberà, que dimecres passat va ser designada directora de l'autoritat catalana de protecció de dades. Bertran, que esdevindrà el número dos d'Ortega, és llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona i la d'Essex. Des del 2003 dirigia els serveis jurídics del Servei Català de la Salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.