Política

La trama de la ITV va fer factures falses per un milió d'euros

Hisenda hi implica el conseller de Ficosa

Els empresaris imputats asseguren que Oriol Pujol els obria portes

La investigació del cas de la ITV a Catalunya, del qual la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona ha aixecat el secret de sumari parcial, revela, segons l'Agència Tributària, com un grup d'empresaris hauria fet que el govern de CiU li concedís fraudulentament l'explotació de certs centres d'inspecció tècnica de vehicles (ITV) amb un nou concurs, i futures empreses de serveis energètics.

La instrucció, formada sobretot per escoltes telefòniques fetes entre mitjan 2010 i el 2011, inclou converses dels tres empresaris imputats en què parlen del secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Oriol Pujol –que no està imputat en la causa– com qui els obria les portes de l'administració. El sumari també destapa ara que el conseller delegat de Ficosa, Xavier Pujol, seria l'impulsor d'aquesta nova empresa d'ITV i fins i tot hauria sol·licitat 200.000 euros de subvenció al govern.

A més, el cos de vigilància duanera implica Xavier Pujol i altres empresaris en l'elaboració de factures falses, algunes per un milió d'euros. S'hi inclou l'exresponsable de Sony Pedro Navarrete.

Dels tres empresaris imputats per falsedat documental i contra la hisenda pública, són explícites les converses telefòniques de Sergi Pastor, responsable d'una societat de Ficosa: “José Carlos [...] ha estat en l'operació en què Oriol estava ficat traient diner.” Pastor és qui de vegades anomena Oriol Pujol Zumosol pel seu suposat suport. També explica que el líder de CDC li agraeix que col·loqués la seva dona a treballar un temps a Applus, i, sense pèls a la llengua, afirma que cal “controlar el Col·legi d'Enginyers” perquè és el que aprova els projectes, i on sempre “s'han repartit els càrrecs el PSC i CiU”.

Sergi Alsina, d'Alta Partners, també imputat, és qui hauria mantingut les negociacions amb el cap de Ficosa i el polític convergent, de qui només hi ha una conversa directa i en nom del qual els empresaris afirmen coses. Per exemple, que hauria situat Isidre Masalles de subdirector general de Seguretat Industrial per desencallar les ITV. Masalles ha estat imputat, com Josep Tous, que ocupava el càrrec en l'època de Jordi Pujol.

Del tercer empresari imputat, Ricard Puignou, se n'assegura que va denunciar el concurs d'ITV, amb la suposada complicitat d'un magistrat del TSJC, que ara investiga el Suprem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.