Política

El previsible cop de porta

El dia després del ple del pacte fiscal, el ministre d'Hisenda reclama als territoris unitat i no “sortides falses“ a la crisi

Alícia Sánchez-Camacho també recorda a Artur Mas que el govern espanyol rebutjarà la proposta del concert

La reacció de Madrid a la resolució del pacte fiscal aprovada al Parlament era previsible. Ningú o gairebé ningú s'esperava un cop de mà o una picada d'ullet. A l'inrevés. Tothom tenia clar que el rebuig seria frontal, emparats en l'excusa de la crisi. I La Moncloa no ha trigat ni vint-i-quatre hores a emetre aquest judici negatiu.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va alertar ahir des del Senat que és l'hora de la unitat i no de les divergències. Que els territoris han de treballar plegats i no buscar “sortides falses” a la conjuntura econòmica, en clara referència a l'executiu català. Montoro segur que tenia al cap les paraules d'Artur Mas, que va assenyalar que reconduint la “meitat” del dèficit fiscal Catalunya tindria dèficit zero i “encara sobrarien diners per no haver de fer els ajustos que fem”.

En aquest sentit Montoro va ironitzar sobre els que es pensen que poden superar la crisi des de la “soledat” i va ressaltar que el debat sobre el pacte fiscal és “inoportú”. Però aquí no es va acabar el sonor cop de porta. El titular d'Hisenda també va assenyalar amb el dit “dirigents del nord i el sud d'Espanya” que busquen “responsabilitats” de la situació financera “a fora” de les seves comunitats i s'equivoquen.

En una entrevista a RAC1, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va tornar a advertir a Mas que Rajoy dirà “no” a la proposta del concert econòmic perquè “trenca les regles democràtiques”.

Però els ecos del pacte fiscal es van estendre per tot l'Estat. El president de la Xunta gallega, Alberto Núñez Feijóo, va apuntar que en l'última revisió del finançament Catalunya ja va millorar molt els seus ingressos i qui realment s'hauria de queixar és Galícia. I Andalusia tampoc no es va estar de carregar contra el Parlament. El portaveu del govern andalús, Miguel Ángel Vázquez, va remarcar que es mostren contraris a “qualsevol pacte fiscal que suposi desigualtats entre els ciutadans d'Espanya”

I què diu el PSOE? Els socialistes es van vantar que el PSC no hagués votat a favor del gros de la iniciativa i van preguntar a Mariano Rajoy si continuarà “sustentant” el govern català. “El PSC té una proposta que no té res a veure amb el concert econòmic i que preveu la solidaritat entre les comunitats autònomes”, va reblar el secretari de relacions institucionals del PSOE, Antonio Hernando.

Tot i aquestes negatives la Generalitat no perd l'esperança. El més explícit va ser el conseller d'Interior, Felip Puig, a Com Ràdio: “Que ens diguin que no. Montoro ha dit que no apujaria l'IVA i que no baixaria el sou als funcionaris. S'està empassant no un gripau, sinó un tràiler de gripaus.”

LES FRASES

És possible que en aquest moment de la crisi algú pensi que hi ha sortida des de la seva soledat?
Cristóbal Montoro
MINISTRE D'HISENDA
Rajoy li dirà a Mas que no es pot presentar un model que trenqui les regles democràtiques
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA DEL PP CATALÀ

ERC no vol el PSC a la negociació

Esquerra continua ferma en la seva posició de rebutjar la presència del PSC al grup negociador perquè la resolució matisa que només hi participaran els grups parlamentaris que hagin donat ple suport al text, cosa que els socialistes no van fer. Fonts pròximes als republicans temen que els de Pere Navarro puguin suposar un fre en el procés, sobretot tenint en compte que no van votar a favor de tenir la clau i la caixa. Fins i tot afegeixen, mig sarcàsticament, que el PSC sí que podria tenir un representant: Ernest Maragall, que va trencar la disciplina de grup i va votar a favor de la hisenda pròpia. Altres formacions, com ICV-EUiA, són més flexibles i no tindrien problemes a acceptar el PSC . Uns socialistes que confien que, finalment, puguin formar part d'aquesta comissió. “Estarem en la negociació sense el permís ni d'ERC ni del PSOE”, remarcava el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, durant la celebració del ple.

Un grup negociador que no està clar quan començarà a funcionar. És possible que després de les vacances d'estiu s'articuli, tot i que dependrà de quan Artur Mas i el seu pinyol facin el primer pas amb Madrid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.