Política

Mas: “Si ens diuen que no hi ha res a parlar, s'ha acabat”

Bel·ligerant El president sosté que, si els de Rajoy són “mínimament llestos”, això no passarà i reitera que no tolerarà cap intervenció política a la Generalitat avís Sáenz de Santamaría adverteix que la revisió del finançament ha de ser multilateral

La tibantor que ha generat l'aprovació al Parlament del pacte fiscal català continua pujant de to. Després del cop de porta del govern estatal a la demanda catalana, el president Artur Mas es va mostrar contundent i, fins i tot, vehement en la seva defensa. Va ser durant l'escola d'estiu de CDC que va llançar l'artilleria en forma de declaracions: “Si en la primera reunió ens diuen que no hi ha res a parlar, s'ha acabat. Però, si són mínimament llestos, no ho faran.” Un advertiment que el que pretén és deixar clar als de Rajoy que la situació és insostenible per a Catalunya i que així no hi està disposat a continuar. Per això va demanar que es posi fi a “l'abús que, durant els darrers 30 anys, l'Estat ha dut a terme sobre els territoris més productius, en benefici de tots”. Un argument que va utilitzar per reiterar la insolidaritat espanyola amb territoris com ara Catalunya –que va qualificar de presa de pèl–, que són els que tenen més capacitat productiva i que, en lloc de cuidar-los, han estat castigats.

Però la batalla del pacte fiscal no s'allargarà. Ha de ser a curt termini, perquè hi ha un aspecte que no costa ni un euro: que Catalunya surti del règim comú de finançament autonòmic és només “un tema de voluntat política”, sosté Mas. Per això ha enviat una carta a Mariano Rajoy amb el contingut de la proposta en què li demana començar la negociació. Perquè si una cosa va dir que és irrenunciable és que no permetrà una intervenció política de la Generalitat, com ja va advertir dijous el titular d'Economia, Andreu Mas-Colell. “Una altra cosa és si ens acollim a un fons de liquiditat que s'ha creat per a les autonomies, però la intervenció política està molt lluny i tenim recursos polítics suficients per evitar-la”, va reblar, després d'afegir que com a president de la Generalitat té molts recursos per evitar-la i que els aplicaria, sobretot perquè, si això passés, es generaria una gran onada de rebuig.

Tampoc es va descuidar del PSC, que es va desvincular de la votació de la proposta al ple: “Un partit com el PSC hauria d'haver fet pinya al 100%”, mentre que “si un partit com el PP es va abstenir vol dir que veuen el sentiment que hi ha a peu de carrer i no volen quedar-ne deslligats”.

Madrid insisteix

“És una finestra per escapar que no porta enlloc.” Fins ahir aquesta era la metàfora oficial amb què La Moncloa havia rebutjat la proposta de pacte fiscal aprovada pel Parlament, però ahir el clam per un nou finançament que acosti Catalunya al concert basc i navarrès va arribar a la taula del Consell de Ministres. Despullant l'opinió de les metàfores que li va adjudicar el seu company i ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va rebutjar el pacte fiscal alertant que “no és moment de disquisicions i debats sobre xifres, sinó de treballar per recuperar els ingressos”, i que la revisió del finançament autonòmic no serà de tu a tu entre la Generalitat i La Moncloa, sinó “multilateral”.

Habituada a desviar les incòmodes preguntes sobre la imminència d'un rescat, Sáenz de Santamaría va estrenar ahir una nova plantilla per repel·lir el pacte fiscal que Artur Mas vol situar en l'epicentre del debat, i ho va fer apel·lant precisament a urgències del moment i a ressuscitar ingressos. “El que és important és treballar perquè es recuperin les xifres que fa temps que teníem i que ara no tenim”, va advertir.

Davant l'abstenció del PP català en la votació d'algun punt del pacte fiscal, una ambivalència que a Madrid és molt criticada per sectors afins a l'ala més dretana del PP, Sáenz de Santamaría animava la seva franquícia catalana a “sospesar l'estabilitat a la qual han de contribuir” per no desestabilitzar el govern de Mas i “l'opinió contrària” al pacte.

La hipòtesi de la revisió multilateral sempre ha fet enutjar la Generalitat perquè debilita la bilateralitat total, però en aquesta legislatura té una particularitat enverinada: només Catalunya, Andalusia i Astúries impedeixen que els consells de Política Fiscal i Financera es puguin celebrar a Gènova 13, perquè a La Moncloa i a la resta de comunitats hi governa el PP.

LA FRASE

El que és important és recuperar ingressos que no tenim i que no se solucionen amb propostes i pactes
Soraya S. de Santamaría
Vicepresidenta espanyola

Sánchez- Camacho avisa el president

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, va demanar ahir a Artur Mas que faci “un exercici de realisme” i de “responsabilitat” i rebaixi les pretensions de la proposta de pacte fiscal aprovada al Parlament, que a parer seu no cap en la Constitució, i la substitueixi per una de “possible, real i viable dins de la Lofca”. Sánchez-Camacho, després del comitè executiu i la junta directiva del partit celebrats ahir, va advertir al president català que defensar el pacte fiscal “des de la confrontació” pot dificultar les negociacions per obtenir l'ajut provinent del fons habilitat per l'executiu estatal per rescatar les comunitats autònomes. En la reunió de barons autonòmics del PP de dilluns vinent a Madrid, Sánchez-Camacho té previst presentar algunes “alternatives” al model proposat per CiU, ICV-EUiA i ERC, que ahir encara no va concretar.

I.V.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.