Política

ERC demana un referèndum d'autodeterminació si Catalunya és intervinguda

El president del partit, Oriol Junqueras, considera que recórrer als “fons de liquiditat” ja suposa “estar sotmès a uns condicionants i limitacions”

El líder republicà admet que el seu partit estaria disposat a entrar a l'executiu si l'hi demanen

El president d'ERC, Oriol Junqueras, considera que si la Generalitat és intervinguda econòmicament per l'Estat els pròxims mesos el govern d'Artur Mas “hauria de tenir el coratge de convocar un referèndum d'autodeterminació o, si ho prefereix, unes eleccions anticipades, però constituents”. De fet, considera que si les pròximes setmanes la Generalitat es veu obligada a recórrer als “fons de liquiditat” autonòmics previstos pel govern espanyol, això ja suposa implícitament un “rescat” perquè comporta “estar sotmesa a uns condicionants i limitacions”.

En aquest context, adverteix Junqueras, el perill que a curt o mitjà termini tingui lloc una intervenció de l'Estat a la Generalitat és “molt factible”, i com a conseqüència Catalunya perdria “la poca capacitat d'autogovern que encara li queda”. “Si l'Estat limita el poc marge d'autonomia de la Generalitat i condiciona les seves decisions, més del molt que ja ho fa, caldrà apel·lar al principal capital polític, social i econòmic que té Catalunya, que són els seus ciutadans”, insisteix el líder d'ERC.

“A ERC li agradaria que el govern de CiU tingués el coratge de convocar un referèndum que doni la veu als ciutadans” i que “sigui conscient que els problemes que afrontem només es poden resoldre si són els ciutadans els que decideixen”.

Si Mas convoqués aquesta consulta, tindria el ple suport d'ERC, sosté Junqueras, que afegeix que el seu partit estaria disposat a entrar a l'executiu si l'hi demanen, encara que també contempla la possibilitat que CiU prefereixi anar “cap a un escenari d'eleccions anticipades”.

Eleccions constituents

“Si, sota la seva responsabilitat, Artur Mas vol convocar unes eleccions anticipades, creiem que això no hauria de ser una fugida cap a davant, sinó que ha d'encarar l'arrel del problema, de manera que haurien de tenir, tant com sigui possible, el caràcter d'unes eleccions constituents”, ha assenyalat sobre aquesta opció. Al seu entendre, aquestes eleccions haurien de servir per “formar un Parlament que tingui com a voluntat explícita constituir un Estat i un país independent, i d'aprovar la Constitució de la nova República Catalana dins de la UE”.

“Un pas com aquest -argumenta Junqueras- s'hauria de fer sota el convenciment que aquesta és la millor medicina possible per curar la malaltia que ara ens afecta, que és que tinguem 800.000 aturats, i empreses i autònoms que tanquen cada dia”. “Per solucionar això -ha considerat- necessitem poder decidir el que fem amb els nostres impostos, i la millor garantia per fer això és disposar d'un Estat propi”, insisteix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.