Política

FRANCESC COLOMÉ

ALCALDE DE LES FRANQUESES (CIU), ADHERIT A L'AMI

“Jo sóc un dels nous convençuts”

“Quan no ens donen el que ens pertoca i ens toquen els nassos amb la llengua i la cultura, un fa el canvi”

“No sóc de manifestacions però a aquesta ens toca anar-hi, a tots, i demano al president que hi sigui”

Francesc Colomé, de 57 anys, és alcalde de les Franqueses des del 2008. Regidor des del 1999, aquest mandat governa amb 4 grups més (ERC, PSC, PP i Unión de Pueblos de les F.). Com a portaveu de l'AMI al Vallès Oriental, confia convèncer més municipis d'adherir-s'hi, com ara els de color socialista.

La intricada configuració del govern de les Franqueses (8 partits i 5 al govern) va fer que la moció per adherir-se a l'AMI s'aprovés per majoria simple, fa un any. Ara que “el govern està més consolidat” tornaran a presentar la moció per aprovar els estatuts “amb una majoria més àmplia”.

Per què la decisió de ser a l'AMI?
Jo sóc un dels nous convençuts. Puc dir que estic sortint de l'armari ara amb això. Abans, dins l'Estat espanyol ens trobàvem més o menys còmodes, allò del peix al cove d'en Pujol, però quan les coses comencen a anar mal dades ens titllen d'insolidaris, no ens donen el que ens pertoca i ens toquen els nassos amb la llengua i la cultura pròpia és quan un fa el canvi. Fins i tot el president Pujol l'ha fet.
Quina força municipalista es pot fer?
Com més municipis adherits hi hagi a l'associació més força tindrem. Ara al Vallès Oriental hi ha un 50% de municipis adherits, que és un 40% de la població. Ara cal fer un cop de puny sobre la taula i l'Onze de Setembre hi ha d'haver una manifestació com mai s'ha vist.
Per què ha de servir la protesta?
Per fer sentir la força de Catalunya. Ara l'economia catalana està molt malmesa. Hem estat el motor d'Espanya durant molt de temps. Necessitem que el que es recapta aquí es quedi aquí.
El pacte fiscal és un passet més o un final?
El pacte fiscal és una necessitat absoluta. Ha de ser un passet més, però molt important. Una independència fiscal ens portaria a una independència definitiva, n'estic convençut. Ens hem de fer sentir, i la forma de fer-ho és treure molta gent al carrer. No sóc d'anar a manifestacions, però a aquesta ens toca anar-hi, a tots, i demano al meu president que hi sigui.
Com veu els plans d'ajust de Rajoy respecte als ajuntaments?
A les Franqueses ens ha salvat. Veníem d'un govern que el 31 de desembre havia deixat 7 milions d'euros en factures pendents. Amb el pla Rajoy ens hem pogut posar al dia. Quan algú fa una cosa ben feta també s'ha de dir. Donar liquiditat als ajuntaments per pagar els malbarataments que hi ha hagut està bé. Treure autonomia als ajuntaments o intentar agrupar tots els de menys de 20.000 habitants és una bestiesa.
Quin és el camí de la independència?
Tot poble té el dret a decidir el que vol ser quan sigui gran. A ningú li ha de fer por. Necessitem un referèndum, amb unes normes de joc ben pautades. Al Quebec es va fer dues vegades i va sortir que no i no ha passat res.
Un rescat no entorpirà el procés?
Qualsevol excusa és bona per entorpir aquest procés que Espanya no vol. Però el procés és molt senzill: que es marquin les normes del joc i que els catalans puguem anar a les urnes a decidir si volem continuar pertanyent a Espanya o ser un estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.