Política

6,18 als funcionaris

Els catalans aproven els treballadors públics, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió, que situa els bombers com el col·lectiu més ben valorat

Els enquestats associen l'administració pública a qualificatius negatius

Aprovat alt, concretat en un 6,18. És la nota mitjana que els catalans donen als funcionaris, en general. Així ho revela la darrera enquesta òmnibus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicada recentment. Es tracta d'un sondeig anual en què es fan preguntes molt diverses per obtenir informació demoscòpica sobre la situació actual i l'impacte de les polítiques que es duen a terme –de seguretat, medi ambient, salut, economia...–. I en què es donen pistes sobre la percepció que tenen els ciutadans de l'administració pública.

Començant pels seus treballadors, els catalans aproven amb un 6,18 de mitjana els empleats públics en general, malgrat que la nota varia si es parla d'un col·lectiu o un altre. Els bombers són, de bastant, els més ben valorats, amb un notable alt –8,52–, seguits dels mestres –7,48–, els agents rurals –7,19– i els Mossos d'Esquadra –6,98–. Malgrat superar l'examen per unes dècimes, els treballadors de l'administració de justícia són els que reben la pitjor nota dels
enquestats –5,36.

No tan ben parada surt l'administració pública. L'enquesta demana als entrevistats que l'associïn amb certes característiques i les que guanyen són les negatives. Els entrevistats creuen que l'administració pública –sense concretar en quin nivell, és a dir, si és la de l'Estat, la Generalitat o la local– és, per aquest ordre, malbaratadora, lenta, complicada i autoritària. No tot són ombres. L'enquesta del CEO també conclou que és avançada tecnològicament, que presta serveis de qualitat i, en els últims llocs del rànquing, que és eficient i receptiva.

El sondeig també demana als entrevistats, uns 1.200, si coneixen les mesures d'austeritat que s'han aplicat en els darrers anys als treballadors del sector públic. Això després que l'anterior govern espanyol ja els rebaixés un 5% del sou –l'executiu català va aplicar immediatament la mesura– i de les tisorades que han patit i que culminaran amb l'eliminació de la paga doble de Nadal, recentment aprovada per l'executiu de Mariano Rajoy. La gran majoria, un 76,6%, tenen en ment la tisorada que han patit els empleats públics, un 40% bastant i un 36,7% una mica. I la gran majoria no hi estan gens d'acord. En canvi, un 23,1% desconeixen les mesures aplica-des per l'administració
als empleats públics.

LES XIFRES

54,37
per cent
dels entrevistats són favorables al copagament a canvi que es mantingui l'actual sistema sanitari.
56
per cent
dels enquestats opinen que el traspàs dels aeroports reportaria beneficis al territori.

Majoria pel copagament sanitari

L'enquesta òmnibus conclou que la majoria és favorable a finançar una part dels medicaments, de les visites i les proves mèdiques per tal de preservar el sistema sanitari. Un 54,37% hi està a favor en comparació del 41,61% que hi està en contra. S'ha de tenir en compte que l'enquesta està feta abans que entrés en vigor l'euro per recepta, el 23 de juny passat. En l'àmbit de la Salut, la gran majoria valora en positiu el canvi cap a la recepta electrònica i ha rebut informació del seu metge o farmacèutic sobre com utilitzar-la.

Pel que fa a la Seguretat i la Justícia, i enllaçant amb els darrers debats públics que hi ha hagut els últims mesos, la majoria és partidària que es prohibeixi anar a les manifestacions amb el rostre ocult i també que s'endureixin les penes per als que cometin actes vandàlics o de violència urbana. Un 57%, a més, veuria amb bons ulls que el límit de velocitat pugés fins als 130 quilòmetres per hora en determinats trams d'autopistes i autovies. Un 36,5%, en canvi, hi està en contra.

La gran majoria dels enquestats a l'abril, un 56%, pensen que el traspàs dels aeroports a la Generalitat, tema pendent des de la negociació de l'Estatut, aportaria beneficis al territori. Els entrevistats, en bona part, tenen habitatges de compra o bé pagats o bé amb pagaments pendents. I, malgrat que la majoria creu que no, un 31% pensa que l'any vinent pot tenir dificultats per assumir el pagament de l'habitatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.