Política

“Escolta, Sepharad”

Disset personalitats participen en l'enregistrament del vídeo per fer una crida a participar en la manifestació de la Diada

El cineasta Lluís Danés va dirigir el muntatge sobre el text de ‘La pell de brau'

Malgrat que l'ANC donava per feta la participació de Pasqual Maragall, l'oficina de l'expresident la va descartar a última hora

“Les paraules d'Espriu
a ‘La pell de brau'podrien escriure's la setmana vinent, malauradament”

El text de La pell de brau, de Salvador Espriu, va servir ahir al cineasta i director teatral Lluís Danés per bastir l'espot que farà de crida mediàtica de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) a assistir a la concentració independentista de l'Onze de Setembre a Barcelona. L'enregistrament va aplegar a Verges disset personalitats destacades de la societat civil catalana, i es podria començar a emetre en diverses televisions i a internet a partir d'aquest mateix cap de setmana.

En l'elenc, transversal, hi havia actors i cineastes com ara Txe Arana, Sílvia Bel, Oriol Broggi, Montserrat Carulla o Joel Joan; polítics com per exemple Ernest Benach, Jordi Carbonell o Joan Rigol; els músics Lluís Llach, Gerard Quintana i Joan Reig; els filòsofs Josep Maria Terricabras i Xavier Rubert de Ventós; els catedràtics Ferran Requejo i Muriel Casals; els periodistes Jordi Basté i Rita Marzoa, i la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

El muntatge serà auster, amb els personatges transitant de les tenebres cap a la llum i el paper central i “contundent” de les paraules d'Espriu, que Danés va recordar que són més vigents que mai: “El que més sorprendrà d'aquest anunci és que les paraules que Espriu escriu a La pell de brau semblen escrites la setmana passada o podrien estar escrites la setmana vinent, malauradament”, resumia el director. Pel que fa a la posada en escena, va dir que intenta explicar “d'una manera plàstica i visual el sentit d'un poble”.

L'elecció del text com a fil conductor s'ha fet mesos abans que es comenci a commemorar el centenari del naixement de l'escriptor (el 1913). De fet, la idea de l'equip que s'ha encarregat de l'espot seria poder presentar el vídeo editat aquest dissabte mateix en un acte que intentarien celebrar a Arenys de Mar, bressol comú d'Espriu i del mateix Danés.

Entre els protagonistes del vídeo, Lluís Llach estava satisfet que el consistori de Verges, la seva vila, n'hagi servit de plató improvisat: “Estic molt content que l'ajuntament s'hagi obert a aquesta crida per la independència, que també és coherent amb el sentiment majoritari del poble.” L'ANC va triar Verges com a escenari pel fet que molts dels participants passen els últims dies de vacances a la Costa Brava i les comarques gironines. L'alcaldessa, la republicana Marta Payeró, també recordava la implicació de Danés i Llach els últims anys per renovar el muntatge del gran atractiu de Verges, la processó i la Dansa de la Mort.

En l'anunci, Llach pronuncia els versos: “Que sàpiga Sepharad que no podrem mai ser si no som lliures.” El cantant, tot i la prudència a l'hora de dir que l'èxit de la convocatòria dependrà de la gent que es congregui l'Onze a Barcelona, va admetre que no recordava “cap altra manifestació que hagi aixecat tanta expectació”, llevat potser de la històrica Diada Nacional del 1976.

L'absència de Maragall

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, tot i “comprendre” els motius de la manifestació de l'Onze de Setembre i haver anunciat verbalment que participaria en l'enregistrament d'ahir, finalment no va passar per l'ajuntament de Verges. Els membres de l'ANC l'havien inclòs en els torns que van organitzar per filmar cadascun dels fragments, però una estona abans de les cinc de la tarda fonts de l'oficina de l'expresident els van confirmar per telèfon que Pasqual Maragall no hi participaria.

17
personalitats
van participar en l'enregistrament de l'anunci per a la manifestació que l'ANC ha convocat per la Diada Nacional a Barcelona sota el lema ‘Catalunya, nou estat d'Europa'
12
hores
llargues va durar el rodatge a la sala de plens de l'ajuntament de Verges
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.