Política

Navarro intenta calmar els ànims al PSC després de la renúncia de Clotas

El secretari general parla amb l'històric dirigent dels socialistes, que manté la decisió de deixar l'escó

El conflicte empeny cap al procés de primàries

La direcció del PSC intenta refredar el foc intern que crema d'ençà que, dilluns, Pere Navarro forcés els canvis en la cúpula del grup parlamentari que desplacen el sector catalanista i els crítics amb la direcció. Sobretot després que l'històric dirigent socialista Higini Clotas anunciés, dimarts, que deixaria l'escó al Parlament arran de la imposició del secretari general perquè abandonés el càrrec de vicepresident segon del Parlament per ser substituït per Joaquim Nadal. Clotas, que està dolgut amb la direcció dels socialistes, segons fonts que li són properes, es mantenia ahir en la seva renúncia. El veterà parlamentari –a la cambra des del 1980– ha rebut mostres de suport de tots els partits i també de formacions de fora de Catalunya. La presidenta del Parlament i el vicepresident primer, Núria de Gispert i Lluís Maria Corominas, van lamentar la seva marxa per motius personals.

Navarro va conversar telefònicament amb Clotas, segons fonts del partit, i li hauria demanat que no plegués de la formació. “Té futur en aquest partit i no el deixarem marxar“, assegurava el primer secretari dels socialistes en una entrevista a La Xarxa. “Ha estat, és i serà un referent al partit i en el projecte socialista”, insistia. Des de la direcció del partit reforcen el missatge que els canvis promoguts per Navarro no són una purga. “A les persones que han sortit de la direcció del grup no les tirem per la finestra, continuen sent parlamentaris”, hi afegia Navarro.

Però els relleus han causat un profund malestar intern, que ha provocat que dirigents com ara Marina Geli hagin obert un període de reflexió per veure si continuen a la formació socialista. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va admetre ahir –a TV3– que no s'esperava els canvis. “Podíem pensar que [Navarro] canviaria la direcció del grup parlamentari, però dues persones, sis era imprevisible”, assenyalava Ros. I és que els relleus de Nadal i Miquel Iceta com a president i portaveu parlamentaris, afecten, de retruc, Clotas, Marina Geli i Ernest Maragall. A més, Laia Bonet deixa de ser portaveu adjunta del PSC a la cambra catalana.

Ros, a les primàries

La crisi oberta al PSC també empeny cap al procés de primàries que haurà d'elegir el candidat del partit en les pròximes eleccions. Ros va confirmar, de nou, que té la intenció de presentar-s'hi.

De moment, una comissió creada al maig està elaborant el reglament del procés, que serà clau per al seu desenvolupament i que ha d'estar enllestit
l'1 d'octubre. Entre els
integrants hi ha el secretari d'organització, Daniel Fernández, Miquel Iceta o Isidre Molas.

Justament ahir, Nadal va esperonar els crítics amb Navarro a presentar-se a les primàries. En una entrevista a la cadena SER, el rellevat president del grup parlamentari augurava que hi haurà “tres o quatre candidats”.

“Segurament”, l'última legislatura de Nadal

“Quan s'acabi aquesta legislatura deixaré de ser diputat, segurament.” Eren les paraules de Joaquim Nadal, que, a RAC1, desvinculava el seu futur del Parlament. El rellevat president del PSC a la cambra catalana, que substituirà Higini Clotas com a vicepresident segon del Parlament, també assegurava que la comparació amb ell li produeix “mal de panxa”. “Seria un aprenent fugaç”, hi afegia.

Nadal és, després de Clotas, el parlamentari més veterà de la cambra catalana. Tot i això, va deixar clar que plegar del Parlament no implicarà que es retiri de la política activa. “Em sento molt actiu, m'agraden la reflexió
i el pensament. No abandonaré l'acció, el contacte
amb la gent i el carrer”,
assegurava Nadal.

Qui també va parlar dels relleus va ser l'exportaveu del PSC al Parlament, Miquel Iceta. Sosté que ni ell ni Nadal han estat substituïts ni per haver estat crítics ni ser del sector catalanista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.