Política

El PP veta la tramitació de la ILP que permet legalitzar TV3 al País Valencià

Els populars argumenten raons “tècniques, jurídiques i econòmiques”, mentre que UPyD assegura que es tracta d'una “colonització ideològica” de Catalunya

ACPV reclama al president Fabra que permeta la reobertura dels repetidors

El diputat Ramón Moreno ha anunciat hui en nom del Grup Parlamentari del PP al Congrés el vot contrari del seu grup al tràmit parlamentari de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió sense Fronteres. L'anunci implica que el PP ha decidit utilitzar la seua majoria absoluta sense tindre en compte el consens polític i social a favor de la ILP, i així negar la veu als 651.000 ciutadans i ciutadanes que van signar-la.

Moreno ha utilitzat una doble excusa per a justificar el seu vot negatiu i, per tant, el seu canvi de posició respecte a l'abstenció en la votació anterior en el mateix ple del Congrés, el 13 de setembre de 2011: el costos econòmics de la seua implementació, i que l'espectre radioelèctric és un bé escàs.

Els promotors de la iniciativa, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), han emés un comunicat en què rebaten els arguments econòmics. “Que l'actual obligació assumida pel govern espanyol de reducció del dèficit i de la despesa pública implique que no hi haja disponibilitat econòmica per al 2013 i fins i tot per al 2014 no significa que no es puga aprovar el tràmit parlamentari de la ILP i fins i tot convertir-la en llei, en el benentés que la despesa necessària podria pressupostar-se per a més endavant; és a dir, fonamentalment es tracta de voluntat política”. I respecte a l'excusa tècnica, que l'espectre radioelèctric siga un bé escàs és un argument precisament a favor de “pensar molt bé a quina finalitat es dedica la seua disponibilitat i, per tant, novament, es tracta de voluntat política, en aquest cas de garantir la igualtat de totes les llengües de l'Estat en l'àmbit audiovisual”, indiquen.

“Agressiu”

ACPV ha lamentat que el PP haja utilitzat aquestes excuses per a votar en contra de la llibertat d'expressió, la pluralitat informativa i el respecte a la diversitat lingüística i cultural.

L'entitat, presidida per l'escriptor Joan Francesc Mira, ha lamentat profundament l'actitud durant el debat de la diputada Lozano d'UPyD que també votarà en contra de la ILP. “Ha sigut una intervenció agressiva en el seu espanyolisme intransigent, excloent i radical”, qualifiquen. La representant d'UPyD ha arribat a dir que ACPV era “un grup de pressió al servei de la Generalitat de Catalunya” i que la proposta tenia com a objectiu enfortir la “identitat nacional catalana i la colonització ideològica dels territoris veïns”.

En el comunicat també se subratlla l'amplíssim consens polític aconseguit per la ILP, que ha obtingut els vots favorables dels grups PSOE, Nafarroa Bai, Compromís, ERC, Amaiur, PNB, IU i CiU (per ordre d'intervenció en el ple del Congrés de hui).

L'entitat també valora la mobilització ciutadana que, en la seua opinió, ha permés multiplicar el suport social a la recepció de TV3 al País Valencià i haver aconseguit posar en l'agenda el debat sobre l'àmbit de comunicació de la llengua catalana, en particular, i sobre la necessitat de garantir la igualtat de totes les llengües de l'Estat en l'accés a l'àmbit àudiovisual, qüestió fonamental en el segle XXI. “Entenem, per tant, que la qüestió de la recepció de TV3 al País València, així com, més genèricament, els plantejaments globals de la ILP, continuen vigents i vius. Hem plantejat un repte, hem sumat base social i hem arribat fins allà on ningú pensava que podíem arribar. No hem pogut convertir la ILP en llei, de moment si més no, però hem obert una agenda que incideix en el tema fonamental del futur polític de l'Estat: pensa l'Estat espanyol, i les seues forces polítiques majoritàries, assumir alguna vegada la seua realitat lingüísticament plural, o pretén continuar ignorant-la i menyspreant-la, provocant un distanciament creixent d'aquestes realitats culturals diferents?”, pot llegir-se al text.

Fabra responsable

Finalment, i més concretament, ACPV emplaça el president Fabra a ser coherent amb les seues paraules i, si realment està en contra de la censura de TV3 al País Valencià, com ha dit diverses vegades, permetre la reobertura dels repetidors d'ACPV i retirar els expedients sancionadors contra la nostra entitat, i així permetre tornar a la situació anterior a la censura impulsada pel president Camps. “Durant 25 anys el País Valencià ha pogut veure TV3 sense cap conflicte, i ara és a les mans del president Fabra poder tornar a aquesta situació. Si no, també ell serà coresponsable d'aquest atac a la llibertat d'expressió, a la pluralitat informativa i a la llengua i la cultura dels valencians”, conclou el comunicat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.