Política

Jordi Pujol creu que no “és tan greu” que una Catalunya independent quedi fora de la UE

L'expresident assegura que hi ha països que no són de la Unió Europea que funcionen “prou bé

Afirma que ell seria “el primer” de demanar l'adhesió a la UE però destaca l'avantatge de tenir moneda pròpia

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha tret ferro aquest dimecres al fet que una Catalunya independent quedi fora de la Unió Europea arran d'un procés de secessió. “Tampoc és tan greu”, ha assegurat Pujol, tot destacant que “hi ha països que funcionen prou bé i no són membres de la Unió Europea”, posant com a exemples Montenegro i Islàndia. Alhora, ha indicat que la possibilitat de devaluar la moneda dóna eines a aquests països. No obstant això, Pujol ha assenyalat que “si Catalunya fos independent, jo seria el primer que demanaria l'endemà mateix l'adhesió a la UE”.

“Toca, això que diré ara, avui toca dir-ho”. Amb aquestes paraules, Jordi Pujol ha començat a convertir en afer d'actualitat la conferència que ha ofert a la Facultat de Comunicació Blanquerna per inaugurar el nou grau de Relacions Internacionals. Amb el títol El nostre món és el món, la dissertació de Pujol ha anat repassant diversos apartats de la projecció de Catalunya, fins que s'ha referit a la manifestació de la Diada.

“A Europa, pel fet de ser independent, encara que vinguis d'un estat que és membre, la secessió no et situa dins la Unió Europea, en quedes fora”, ha assenyalat Pujol.

L'expresident de la Generalitat ha posat els exemples de Montenegro i d'Islàndia com a països que no són membres de la UE i que, tot i això, tenen un bon funcionament. De Montenegro, n'ha destacat que comercia amb la Unió Europea, que hi té tractats i que “té una moneda pròpia que pot devaluar quan vulgui” per tal d'afavorir les seves exportacions o el turisme.

Pel que fa Islàndia, Jordi Pujol ha recordat com, en el moment d'independitzar-se de Dinamarca, “hi ha qui deia que seria la ruïna pels segles dels segles”, i l'ha posat com a exemple de país “molt valent” que ha sabut superar una crisi financera “molt dura”. Alhora, ha destacat que els islandesos “han dit que no es volen incorporar a Europa sinó continuar tenint comerç i relacions”.

Jordi Pujol ha afirmat que és partidari de demanar l'adhesió immediata a la UE en cas que Catalunya s'independitzi d'Espanya. Ara bé, ha recordat els avantatges de tenir una moneda pròpia i ha assenyalat que “hi ha hagut països que ara lamenten haver entrat a la Unió Europea perquè els han posat condicions que no poden complir, i que nosaltres sí que podríem complir”.

Missatge al món d'un país petit

També sobre la projecció internacional de Catalunya, Jordi Pujol ha assegurat que “un país per petit que sigui pot enviar un missatge al món, si el missatge té qualitat i es fa amb mentalitat de món”. En aquest punt, ha destacat la seva preferència per assimilar-se més al model islandès que no pas al montenegrí, afirmant que “els islandesos tenen qualitat” i afegint que “els montenegrins no en tenen tanta i l'hauran de guanyar mica en mica”.

D'altra banda, en clau estrictament estatal, Pujol ha assegurat que “el problema que tenim plantejat no és el de l'independentisme” sinó el fet que “les condicions en què ens volen fer viure no ens fan viables”. En aquest punt, s'ha referit al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, afirmant que “ofec financer vol dir ofec social”. “Som un país massa complex, complicat, amb massa diversitat interna, massa situat en la primera línia del front per poder viure amb una sabata i una espardenya com ens volen fer viure” ha sentenciat l'expresident, tot afegint que “no es pot viure així”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.