Política

García-Margallo avisa que la secessió unilateral d'un territori no té cabuda ni a la Constitució ni a la UE

El ministre d'Afers Exteriors assegura que el nou Estat hauria de posar-se “a la cua” de dels països que demanen l'adhesió a la Unió Europea

Titlla d'”absurd” i propi del passat el debat secessionista

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Manuel García-Margallo, ha recordat aquest dimecres que dins la Constitució espanyola “no hi ha lloc per a la secessió unilateral” d'una comunitat autònoma i que tampoc està previst en el marc de la Unió Europea (UE).

En una roda de premsa a Madrid amb el seu homòleg algerià, Mourad Medelci, el cap de la diplomàcia espanyola ha estat preguntat per les possibilitats que una regió d'un país europeu s'independitzi i vulgui ser membre de la UE per dret propi.

Sense referir-se explícitament a Catalunya, García-Margallo ha explicat que el Tractat de la Unió estipula que l'“organització territorial dels estats membres correspon als estats membres”. En el cas d'Espanya, ha continuat, l'Article 2 de la Constitució deixa molt clara la “unitat de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible dels espanyols”.

En conseqüència, el ministre ha indicat que “en el marc constitucional espanyol no hi ha lloc per a la secessió unilateral, no hi ha lloc per a la declaració d'independència de cap regió”, ha advertit. “I si no té cabuda en el marc constitucional espanyol, tampoc en té en l'ordenament europeu“, ha reblat.

El titular d'Exteriors ha vaticinat que “en el supòsit que hi hagués una secessió” d'una part d'un Estat membre de la UE, la nova nació hauria de demanar l'adhesió a la Unió i posar-se a la cua dels països que ja l'han demanada.

García-Margallo ha precisat que l'entrada de nous països al club europeu ha de ser aprovada per unanimitat dels 27 estats membres. En aquest sentit, ha apuntat que “la decisió no seria la mateixa” si la secessió ha estat fruit d'un acord i dins l'Estat i en el marc del seu ordenament jurídic que si no ho ha estat.

D'altra banda, el ministre ha titllat de “bastant absurd plantejar un debat que, en el millor dels casos, es fa en termes del segle XX i, en el pitjor, del segle XIX”.

El titular d'Exteriors ha recordat que quan es discutia el text constitucional a l'Estat espanyol, es va debatre una esmena plantejada per l'aleshores diputat Francisco Leteamendía sobre l'autodeterminació, que va ser rebutjat per la majoria de les forces polítiques.

Segons ell, el debat actual no és convertir a la UE en una federació d'estats nació, sinó en una autèntica unió federal. “Només les organitzacions fortes sobreviuen, les altres corren el risc d'ofegar-se”, ha avisat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.