Política

En sintonia per l'estat propi

Mas i l'ANC s'insten a treballar per avançar cap a la sobirania plena

L'Assemblea demana que les eleccions siguin un plebiscit per la independència

Mas arenga les bases de CDC
a superar les dificultats


Homs no creu
que aquest procés afecti el fons
de liquiditat


El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) parlen el mateix llenguatge, almenys després de la multitudinària manifestació de la Diada. Tots dos posen el rumb cap a l'estat propi. Uns amb més velocitat que els altres, uns amb uns mecanismes diferents que els altres, però amb un denominador comú: que Catalunya aconsegueixi la independència.

Aquesta bona sintonia va marcar la reunió que van tenir ahir al matí Mas i representants de l'ANC. Tres dies després de la històrica marxa, el president i l'entitat sobiranista van intercanviar opinions, sensacions, sentiments sobre la nova etapa que s'albira al país. Els petits enfrontaments dialèctics que hi havia hagut els dies previs a la Diada, sobretot quan Mas va assegurar que la manifestació podia suposar un impuls per al concert econòmic, han quedat enrere.

El discurs de Mas a favor de construir estructures d'estat ha convençut l'ANC. “A Madrid va ser el president d'un poble que camina cap a la independència”, va subratllar la presidenta de l'associació, Carme Forcadell, just després de la trobada, que va durar més d'una hora. “He vist un president il·lusionat”, hi va afegir.

Les dues parts també es van conjurar a treballar plegades per eixamplar la base social que està a favor de l'independentisme.

Sense terminis

Però Mas no va voler entrar en terminis sobre com es desenvoluparia aquest procés. Després de la Diada ja va indicar que encara hi ha moltes preguntes sense respostes en el camí autodeterminista que ha iniciat Catalunya.

Per aquest motiu no es va comprometre a posar cap data quan l'ANC li va parlar de la necessitat de fer un referèndum d'autodeterminació. Això sí, és una eina que el govern té ben present. El mateix portaveu, Francesc Homs, va remarcar que són partidaris de “plantejaments democràtics” i va posar com a exemple la llei de consultes que estan impulsant al Parlament. Una normativa que permetrà preguntar a la ciutadania sense tenir l'aval de l'Estat. En un principi, l'executiu sospesava la possibilitat de fer servir aquest instrument per consultar sobre el pacte fiscal, però ara ningú no descarta que s'ampliïn les mires i es viri cap a una consulta netament independentista.

En aquest context, l'Assemblea va exposar el full de ruta a Mas, que consisteix a convocar l'any 2013 un referèndum, amb la col·laboració de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), a tots els ajuntaments. I l'any 2014 és el que s'han marcat com a fita perquè Catalunya pugui aconseguir la seva independència a través d'un referèndum oficial.

Però el projecte de l'ANC pot modificar-se si hi ha eleccions anticipades, una tessitura que el govern no preveu, almenys públicament, però que tampoc no descarta. La reunió del dia 20 a La Moncloa amb Mariano Rajoy pot marcar un abans i un després. Si es donés aquesta circumstància, l'ANC va demanar a Mas que els comicis fossin un plebiscit per l'estat propi. Una altra d'aquelles preguntes que, segons Mas, encara no tenen resposta.

Homs, però, no es va estar de recollir el guant i va ressaltar que Catalunya viu un “canvi de rasant” i que s'està “accelerant” la transició nacional que CiU va enfilar a principi de legislatura. Per tant, és “raonable” que aquest escenari tingui “conseqüències” en els programes de les formacions en unes hipotètiques eleccions.

Tota aquesta escalada que s'està produint a Catalunya ha provocat reaccions irades de Madrid, tant del govern espanyol com de la caverna mediàtica. L'executiu català, però, no espera “represàlies” en l'aprovació del fons de liquiditat de l'Estat, del qual la Generalitat ha demanat 5.023 milions d'euros. Un cop més, Homs va reclamar que els diners arribin a finals de mes. Si no és així, l'estabilitat financera pot trontollar.

Crida a la resistència

A la tarda, Mas va obrir l'escola d'estiu de CDC, a Vilanova i la Geltrú, i va mantenir el mateix llistó dels últims dies. En aquest cas va fer una arenga a les bases perquè no defalleixin davant les dificultats que vindran. “Capacitat de resistència”, va destacar. Una resistència semblant, salvant les distàncies, a la que va tenir CiU en l'època del tripartit i que va comportar una “travessia del desert”.

Resistència sí, però també tranquil·litat. Un trajecte que, segons Mas, s'ha d'anar coent i que no es produirà d'avui per demà, i en el qual hi haurà molts “insults”, que s'han de respondre amb indiferència, amb menysteniment, com si no existissin. Demostrar, tal com ja es va fer durant la manifestació de la Diada, que Catalunya és un poble “pacífic” i “democràtic”. Un avenç que no té aturador perquè “no apagarem” la “flama que escalfa els cors de la gent”. I per rematar-ho, una advertència a Madrid: “Han d'entendre que el que passa a Catalunya no és cap lío –en referència a Rajoy–. És la voluntat del poble”.

No apagarem la flama que escalfa els cors de la gent

LES FRASES DE MAS

Hi haurà obstacles, ens insultaran, però nosaltres no hem d'insultar ningú

Duran i Lleida: “A mi no em fa por res”

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, també ha fet un pas endavant després de la Diada. En la seva carta web setmanal remarca que aquest 11 de setembre obre una nova etapa i que “no li fa por res”, en referència a l'autodeterminació i a un possible camí cap a l'estat propi. “Unió contribuirà a la via que nacionalment el poble es proposi el dia que sigui consultat”, hi afegeix. També posa èmfasi en el fet que no hi ha cap divisió entre ell i Mas, i ressalta que la sobirania “només té un límit: la cohesió social”. Al cantó oposat es continua col·locant la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que, dia sí dia també, carrega contra Mas i el govern. Ahir va acusar el president d'actuar al “marge de la llei” i de posar en “risc” la cohesió social de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.