Política

Salvador Balliu

Alcalde de Caldes de Malavella

“Continuarem apostant pel turisme”

L'alcalde de Caldes de Malavella defensa el potencial turístic del municipi

Amb greuges com el de l'N-II, creu que és l'única via de sortida com a país

Aposta pel turisme
L'alcalde defensa l'atractiu turístic de Caldes
M'he tornat molt escèptic amb els anuncis sobre l'N-II, han dit tantes vegades que en començarien les obres...
Crec que tenim una oportunitat única i que la independència és l'única solució de futur que tindrem

Salvador Balliu (CiU) és l'alcalde de Caldes de Malavella des de les últimes eleccions municipals. Li ha tocat gestionar una època de vaques magres, i assenyala la manca de recursos com a problema principal.

Quina valoració fa, del primer any a l'alcaldia de Caldes de Malavella?
La situació és difícil i complicada, com en molts ajuntaments. L'entorn econòmic no hi ajuda gens, les subvencions no arriben... Sempre s'ha dit que ser alcalde ara és complicat, i és que ser alcalde abans, en època de bonança, devia ser fàcil, però ara s'han de fer números contínuament i, sobretot, pensar com es mantindran les coses, no només com es faran.
Què s'ha fet, durant aquest any?
S'ha potenciat molt el turisme i es continuarà potenciant, ja que Caldes té més de 1.000 places hoteleres. S'ha invertit en l'oficina de turisme, en visites guiades... cada diumenge en fem una i, a més, en diversos idiomes. Hem demanat a la Comunitat Europea una subvenció per connectar el carril bici que ha estat acceptada, i que pot contribuir a potenciar Caldes. I més recentment, encara, s'ha arribat a convenis amb el PGA perquè tinguin prioritat les empreses de Caldes. Pensem que és interessant perquè cada any vénen 60.000 persones a Caldes a jugar al PGA. En conveni amb l'associació de comerç, s'han instal·lat uns marcs digitals que es carreguen cada quinze dies a les fondes i hotels per tal de potenciar la informació del municipi.

Caldes ha d'apostar molt pel turisme?

És una de les apostes fermes, de potenciar el turisme i de qualitat, que és el que ja tenim, però també hem d'estar a l'altura, això ho hem de tenir en compte. Ara tenim balnearis, el golf, i tot plegat fa que sigui un turisme d'un cert nivell, n'estem contents però en voldríem més.

I què més s'hi pot fer?

Hem d'estar a l'altura per oferir qualitat als restaurants, potenciar la cuina termal i les vies verdes. L'Ajuntament està valorant fer banys públics perquè la gent que arribi en tren pugui pedalar fins a Sant Feliu i, després, passar una nit al balneari en una oferta assequible i combinat amb algun bany. Són idees de futur que s'estan valorant, projectes per aconseguir que vingui gent i que consumeixi a Caldes. Ara és moda caminar i cuidar-se, i nosaltres no tenim sol i platja però sí que tenim la capacitat d'oferir un turisme de benestar i salut, i molt bones comunicacions, que és molt important.

L'augment de les taxes va portar polèmica, era inevitable?
Tal com estaven les taxes a Caldes, l'Ajuntament ho subvencionava gairebé tot, i ara s'han d'adaptar al moment que estem vivint. Una activitat ha de ser assumible i s'ha de compensar amb unes quotes. Hi ha moltes coses en què l'Ajuntament aporta molts diners perquè s'aguantin, i si hi ha una activitat i curset que no es pot fer, tampoc no és tan greu. Hi ha activitats físiques que es fan i costen molts diners perquè són professors titulats que vénen a impartir-ne les classes, els usuaris paguen una quota mínima, tenen un cost molt gran per a l'Ajuntament i de vegades hi acaba anant poca gent. Tot això ja ho hem anat solucionant. Si no hi ha un mínim de persones, aquestes activitats no es poden fer. Per posar-ne un exemple, es feien classes d'aeròbic al matí, migdia i vespre, i cursets que de vegades no tenien prou èxit i malgrat tot els fèiem. Ara hem de dir que si hi ha un mínim de gent, sí, però abans, l'Ajuntament ho suportava tot. A la llar d'infants, hi aportàvem 180.000 euros, i a l'escola de música l'aportació era de 60.000 euros. L'any passat ja era de 36.000 i hem de mirar de reduir-ho a la meitat. També en tenim un altre exemple amb la piscina municipal, que costava 60.000 i aquest any, a través d'una concessió pública, ha costat 6.000 euros i, a més, hi haurà una modernització de les instal·lacions que assumirà l'empresa que s'ha quedat la concessió. De moment, ens ha funcionat molt bé. Pel que fa a la llar d'infants, feia cinc anys que no s'apujaven les quotes. Caldes era dels municipis més barats. És dels llocs que l'IBI és més barat. Però hi ha un moment que, o apuges els preus, o has de tancar. Abans entraven molts diners amb les llicències de construcció. Ara, a més, les subvencions són la meitat del que eren.
CiU es va quedar sol defensant la gestió nova de l'escola de música, què ha passat?
CiU va portar al ple traspassar la gestió de l'escola de música al Consell Comarcal perquè hi havia un projecte educatiu que vam considerar que era molt millor del que teníem, i econòmicament també. Oferia molts avantatges, però l'oposició i l'Ampa es van posar en contra del projecte al·legant que volien continuar amb el mateix model. Ho vam portar a ple i ens van rebutjar la proposta. Econòmicament era molt més viable, però no va ser possible i l'Ajuntament va haver de reconduir tota la gestió de l'escola tal com estava i formar nous grups i continuar amb el mateix model que teníem.
No ha canviat res, doncs?
En general, no, però sí que s'han ajustat els sous dels professors i s'han canviat alguns locals. Les classes es faran en sis aules, tres a les escoles i tres a l'antic castell per estalviar, i de moment no es pugen ni es toca cap preu als usuaris i garantim el servei fins que tanquem els pressupostos aquest any.
Continuarà sent, doncs, un model molt deficitari?
El servei continua sent molt deficitari i l'Ajuntament, que gestiona els diners de tots, haurà de fer una aportació important a l'aula de música. Compto que serà de cap a 20.000 euros l'any.
Com veu les relacions amb els grups de l'oposició?
Bé. Personalment, crec que podrien treballar més bé o tocar més de peus a terra, però no és així, es pensen que no hi ha crisi. De vegades els dic: ‘ja ho sabeu, que hi ha crisi?' Perquè sembla que pensin que ho ha de continuar pagant tot l'Ajuntament. Crec que de vegades prediquen el que no creuen.
I la relació amb el soci de govern, el PSC? El regidor es va desmarcar de CiU amb l'Escola de Música, per exemple...
No tenim cap problema, parlem habitualment, és un més de tots. Ell porta la regidoria de Seguretat i no té cap problema. Amb l'Escola de Música hi va haver alguna cosa estranya, sí, però hi ha bona entesa.
S'ha avançat en el tema de la nova escola i l'emplaçament del futur institut?
De la nova escola, de moment no en tenim cap notícia, les últimes són que volen començar aquest any. Estem pendents d'una reunió amb Ensenyament per tractar-ho. Ens consta que hi ha la voluntat de començar l'escola. També s'ha de dir que l'Escola Benaula es podria començar sense traslladar el mòdul de l'institut, però si el mòdul no es trasllada aquest any s'haurà de fer l'any vinent.
Corre pressa?
Sí, però hi ha temps. Moure el mòdul de l'institut no és un condicionant per poder començar a construir l'escola. Poden començar avui les obres, si volen. Per altra banda, des del departament han vingut i han fet propostes i els hem ensenyat ubicacions possibles per a l'institut.
I del conflicte de l'escola Benaula amb el Consell Comarcal per la gestió del menjador, què en pensa?
Nosaltres pensem que la gestió del menjador l'ha de fer el Consell Comarcal de la Selva, que té delegades les competències d'Ensenyament. També penso, però, que el concurs per a la gestió del menjador potser es podria fer en trams més petits perquè no fos una empresa tan gran la que portés tota la comarca i pogués oferir més qualitat. Penso que ha de ser el Consell Comarcal, pot donar més garanties. De tota manera, a Caldes el conflicte no ha arribat a la proporció de l'escola de Vilobí. El primer dia de l'escola em consta que hi havia dos agents de Mossos de paisà que no van deixar entrar l'AMPA al menjador i una o dues famílies va optar per menjar fora, però a Vilobí van ser tots.
Solucionat, doncs?
El dijous els pares van dir que hi havia hagut abús de poder, però van desistir de continuar la protesta. No ho trobaven bé, però ho donaven per tancat.
Un altre dels grans problemes a Caldes és l'entrada per l'N-II, que és absolutament llastimosa.
Continua sent el mateix problema, han dit moltes vegades que començaran, i ja n'estem cansats. Les declaracions últimes que es faria el tram de Caldes ja no fan ni fred ni calor perquè ho han dit tantes vegades... Com a país ens mereixem alguna cosa més. La veritat és que són pocs quilòmetres, però és una situació que clama al cel. Fins a cinc vegades han dit que començarien i no ho fan.

Està tip de promeses polítiques?

Sí. Les he sentit cinc vegades i ja no m'altero. M'he tornat molt escèptic, amb aquests anuncis.
Es va fent independentista?
Ja ho sóc força, i cada vegada més, i la gent se n'està adonant per ells mateixos, no cal convèncer. Vaig anar a la manifestació de Barcelona, tard, perquè tenia un compromís a Caldes, però hi volia ser. Crec que tenim una oportunitat única i crec, a més, que és l'única solució de futur que tindrem. A Caldes val a dir, però, que ja estàvem adherits a l'Associació de Municipis per la Independència.
Quin diria que és, ara per ara, el principal problema de Caldes de Malavella?
Doncs jo diria que és, sobretot, el finançament de l'Ajuntament i el dia a dia. Poder mantenir tot el que tenim i tirar endavant i poder complir amb el nostre programa són els reptes que tenim ara per ara.
Han estrenat la comissaria de policia aquest mes a l'antiga oficina de Turisme. Què se'n farà, de les dependències anteriors?
La vam inaugurar el dia 8. La ubicació anterior ha quedat buida, pendent d'una restauració. Les instal·lacions noves són molt dignes, amb molta llum i equipades amb càmeres, i les antigues eren a l'antic ajuntament, que està amb el teulat apuntalat i té moltes mancances. S'han de fer obres grosses a l'antic ajuntament, però de moment no es preveuen i no es té clar què hi ubicarem encara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.