Política

SABINO CUADRA

REPRESENTANT D'AMAIUR AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

“El PP només ofereix un ‹t'ho empasses i punt›”

“Les passes que ha fet el govern estatal sobre el País Basc han estat zero, però és cert que es comencen a crear contradiccions dins el Partit Popular”

“La manifestació de l'11-S que es va fer a Catalunya l'he rebut com una injecció de moral”

“És un plus afegit a l'aposta política que hem fet a Euskal Herria”

Advocat i membre destacat de LAB, el sindicat nacionalista basc integrat a l'esquerra abertzale, Sabino Cuadra (Amurrio, 1949) va ser el cap de llista d'Amaiur a Navarra en les darreres eleccions al Congrés dels Diputats. Durant un parell de dies ha visitat Catalunya, convidat per la CUP i Gent de Gramenet. Sabino Cuadra es declara un gran admirador del territori català, que visita sovint. De fet, durant la dictadura, va estudiar durant dos anys a Tarragona, a la Universitat Laboral.
Les aportacions del PSE a la decisió d'ETA d'abandonar les armes han estat mínimes o nul·les

C

om afronta l'esquerra abertzale les eleccions del 21-O al País Basc?
Ho fem amb il·lusió, perquè veiem que els canvis polítics i estratègics dels darrers anys, apostant per una via nova de solució democràtica, de recerca de sortides al conflicte polític d'Euskal Herria, van prenent cos. Cada elecció guanyem terreny i pensem que el dia 21 EH Bildu obtindrà uns resultats molt bons.
A quin ritme van els flirtejos entre partits amb vista a possibles pactes postelectorals?
De moment no s'està fent cap aposta per caminar en una determinada direcció, sinó que ens importa consolidar l'espai que s'ha obert. Després de les eleccions farem front a l'escenari que es configuri.
Què serà irrenunciable per a EH Bildu?
La nostra aposta és fer passos ferms amb vista a aconseguir llibertats plenes i admetre el dret a la paraula i a la decisió del nostre poble. Però no oblidem la crisi que estem patint i també volem oferir alternatives d'esquerres per sortir-nos-en.
Les eleccions estan convocades un dia després del primer aniversari de l'anunci d'ETA d'abandonament de la lluita armada. En què s'ha avançat durant aquest temps?
Al País Basc, en força coses en l'aspecte polític i social. S'ha guanyat unitat dins l'esquerra abertzale i s'ha vist que aquest és el camí.
Amb la presència d'Amaiur al Congrés dels Diputats s'han fet passes en alguna direcció?
Les passes que ha fet el PP en aquest darrer any, pel que fa al tema Euskal Herria, han estat zero, tot i que és cert que es comencen a crear contradiccions dins del partit.
Parla de la situació dels presos bascos?
Per a nosaltres la situació de la població carcerària basca és molt important. El tema s'ha de tractar des del paràmetre dels drets humans. Han de ser acostats a Euskal Herria. La doctrina Parrot ha estat declarada anticonstitucional i s'ha d'abolir. La gent que ha complert la condemna ha de sortir al carrer, igual que els presos malalts. Aquest és un dels taps que poden possibilitar obrir un espai democràtic amb vista a la solució del problema d'Euskal Herria. És escandalós com es tracta el cas de Josu Uribetxeberria, quan gent que ha segrestat, torturat i assassinat persones com ara Lasa i Zabala no ha complert ni la desena part de la condemna.
Quina reacció els provoca sentir el lehendakari Patxi López en campanya atribuint-se el mèrit de l'anunci d'ETA?
És una declaració electoralista que no ens val la pena valorar. No s'ho creu ni ell ni ningú que se l'escolta. La decisió d'ETA té a veure amb el gir estratègic de l'esquerra abertzale i els esforços realitzats per dissenyar una via de sortida al conflicte basc. Té a veure amb la pròpia reflexió que ha fet ETA. Les aportacions del PSE han estat mínimes o nul·les.
Com valora que prop de dos milions de persones hagin sortit al carrer a demanar la independència de Catalunya?
L'endemà de la manifestació, al Congrés dels Diputats, tothom en parlava. Jo l'he rebut com una injecció de moral. La manifestació és un esdeveniment d'unes dimensions molt grans i crec que el PP està discutint bastant sobre això. Hi ha un desplaçament verbal, de moment no polític, de tots els partits per mirar d'acostar-se amb millor cara al problema nacional català. Les posicions polítiques que se'n puguin derivar caldrà veure-les, però per a nosaltres, amb vista al 21-O, això és un plus afegit a l'aposta política que hem fet allà. Reforça el discurs que la solució és la sobirania. A nosaltres també ens estan imposant una reforma reaccionària de dretes, des de Madrid, una força política que és majoritària a l'Estat però al conjunt d'Euskal Herria representa un 22% de la ciutadania.
Veu alguna alternativa per encaixar Catalunya i Euskal Herria dins l'Estat espanyol?
És que l'Estat espanyol només veu una possibilitat d'encaix, que és la imposició. Catalunya tenia l'exemple de l'Estatut. Allà tenim l'exemple del pla Ibarretxe, que no va merèixer ni el detall de ser discutit. El que se'ns ofereix per part de l'Estat, i més amb el PP, és un t'ho empasses i punt. Això fa que el sentiment sobiranista estigui creixent de manera forta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.