Política

La crisi pels illots obliga les empreses japoneses a tancar

L'onada antinipona s'estén per la Xina

El règim comunista reclamarà a l'ONU la sobirania sobre l'arxipèlag

La crisi creixent per la sobirania de l'arxipèlag Diaoyu, tal com s'anomena a la Xina, o Senkaku, com es diu al Japó, ha provocat una onada antijaponesa a la Xina que ha obligat les grans empreses nipones en aquest país a suspendre les seves operacions.

Des que fa una setmana el govern japonès va adquirir dels seus propietaris particulars tres dels cinc illots que es diputa amb la Xina al Pacífic, les protestes en aquest país s'han incrementat considerablement. Arran de les multitudinàries manifestacions del cap de setmana passat, en les quals van participar milers de persones, i després d'actes violents contra interessos japonesos, Canon va anunciar que tanca les fàbriques d'impressió làser de Zhongshan, la de càmeres digitals a Zhuhai –totes dues a la província de Guangdong, al sud-est del país– i la de fotocopiadores de Suzhou, a Jiangsu, a l'est. En el mateix sentit, Panasonic va informar que la seva fàbrica de Zhuhai estarà tancada fins demà a causa de les protestes protagonitzades pels seus treballadors xinesos. Aeon també va anunciar que les seves botigues a Qingdao ahir estarien tancades, després que fossin atacades per un grup de manifestants xinesos. Seven-Eleven i Ministop mantenien tancades ahir les 40 botigues que tenen a Chengdu i Qingdao, respectivament, que també van ser atacades i moltes destruïdes.

De tota manera, el govern xinès va prometre ahir que protegirà els ciutadans i les propietats japoneses i va instar els manifestants que protesten contra el Japó que ho facin de manera “ordenada, racional i pacífica”.

El viceministre de Comerç xinès, Jiang Zengwei, ja havia advertit dijous passat que el conflicte tindria un impacte negatiu en els llaços econòmics i comercials dels dos països, les dues economies més grans del món, i amb intercanvis bilaterals per valor de 345.000 milions de dòlars l'any 2011.

La Xina, primer soci comercial del Japó, reclama la sobirania del petit arxipèlag d'uns 7 quilòmetres, que administra el Japó i, es creu, té importants recursos naturals i energètics.

En aquest sentit, el règim xinès, que habitualment prefereix solucionar els seus problemes territorials amb negociacions bilaterals, ahir va anunciar que presentarà davant les Nacions Unides “una proposta parcial” per reclamar la seva sobirania.

El Japó tem que avui s'intensifiquin les protestes, ja que es compleix el 81è aniversari de l'anomenat incident de Manxúria, que va provocar la invasió japonesa del territori xinès.

Una mort misteriosa

L'ambaixador japonès a Pequín, Shinichi Nishimiya, va morir diumenge en un hospital de Tòquio on estava ingressat des de fa tres dies després que l'haguessin trobat inconscient als carrers de la capital japonesa. El govern va dir que investigaria a fons la mort de Nishimiya, de 60 anys, que havia de fer-se càrrec oficialment de la representació japonesa a la Xina a mitjan octubre. S'especula que l'estrès del conflicte entre els dos països estigui darrera de la seva pèrdua de coneixement i posterior mort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.