Política

Rosa Díez emplaça Rajoy a suspendre l'autonomia de Catalunya si Mas utilitza els diners del rescat “per finançar la secessió”

La portaveu d'UPyD recorda que l'article 155 de la Carta Magna hi és per “garantir la igualtat i la cohesió de tots els espanyols”

Aposta per reformar la Constitució per escriure “amb tota claredat” quines són les competències exclusives de l'Estat i quines les de les comunitats

La portaveu d'UPyD, Rosa Díez, ha emplaçat aquest dimarts el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a suspendre l'exercici de l'autonomia de Catalunya en cas que el govern de la Generalitat utilitzi els diners del rescat autonòmic per “finançar la secessió”. En una entrevista a RNE Díez ha afirmat que a la reunió que el president de la Generalitat, Artur Mas, i el del govern espanyol, Mariano Rajoy, mantindran dijous a La Moncloa, Rajoy ha de deixar clar a Mas que hi han “condicions econòmiques i polítiques” i que “si utilitza aquests diners per pervertir l'ordre constitucional el govern d'Espanya ha d'utilitzar l'article 155 de la Constitució que per això està, per garantir la igualtat”.

L'article 155 de la Constitució Espanyola habilita el govern espanyol, previ acord del Senat per majoria absoluta, a suspendre l'exercici d'autonomia. Concretament, diu: “Si una Comunitat Autònoma no compleix les obligacions que la Constitució i altres lleis imposin o actua de forma que atempti greument a l'interès general d'Espanya, el govern, previ requeriment al president de la comunitat autònoma i, en cas de no ser atès, amb l'aprovació per majoria absoluta del Senat, podrà adoptar les mesures necessàries per obligar-la al compliment forçós d'aquestes obligacions per a la protecció del mencionat interès general”. A més, “per a l'execució de les mesures previstes a l'apartat anterior, el govern podrà donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes”.

Segons la portaveu d'UPyD, la resposta del govern espanyol a Catalunya després de la manifestació independentista i del missatge de Mas a Madrid en favor d'un Estat propi, ha de ser que la Generalitat de Catalunya “ha de respectar l'ordre constitucional i no utilitzar les institucions per promoure la secessió”.

A més, ha carregat contra la petició del pacte fiscal de la Generalitat i ha apuntat que “si defensem per a Europa una fiscalitat comuna, també n'hi ha d'haver una per a Espanya”. Sobre el model territorial ha afirmat que cal reformar la Constitució per “reescriure'l” i “tancar-lo” dient “amb tota claredat” quines són les competències exclusives de l'Estat i quines les de les comunitats autònomes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.