Política

Un extinent general augura un “resultat horrible” si Catalunya s'independitza

El tinent general retirat Pedro Pitarch adverteix que un Estat català és “impensable ni tan sols a les bones”

Considera que la manifestació de l'11-S no es pot ignorar “ni pel seu contingut, ni per la seva inoportunitat ni per la seva perillositat”

Si fa uns dies era el coronel Francisco Alamán Castro el que amenaçava amb una intervenció militar a Catalunya si proclama la independència, avui ha estat el tinent general retirat Pedro Pitarch, exdirector de política de Defensa i excap de l'Eurocuerpo, qui ha advertit que un Estat català és “impensable ni tan sols a les bones, perquè no cap a la Constitució, i molt menys a les males”, perquè no ho volen molts catalans i espanyols. De fet, en un article al seu bloc titulat Apagar el fuego,augura que una eventual independència de Catalunya tindrà “un resultat horrible”.

Pitarch, que també va ser cap de la Força Terrestre (2006-2007), que la manifestació de l'Onze de Setembre va suposar un toc d'alerta polític d'enorme importància, tant per a Catalunya com per a la resta d'Espanya. I és que, al seu entendre, la manifestació no es pot ignorar “ni pel seu contingut, ni per la seva inoportunitat ni per la seva perillositat”, i estima que significa que “el pacte autonòmic, el pacte constitucional, s'està trencant per unes costures que no passen de la simple embasta”.

En el text, també indica: “La política de Madrid no ha pogut, o no ha volgut, sargir i rematar bé l'organització político-territorial espanyola en els 34 anys de la vigència constitucional. Una organització que avui està més en qüestió que ahir. El cafè per a tothom ha resultat en un gran fiasco”.

Per altra banda, subratlla que els militars, incloent-hi els retirats, són extraordinàriament sensibles als fenòmens polítics com el que ara ha sorgit. En aquest sentit recalca que és un fet que la missió constitucional assignada a les Forces Armades de “garantir la sobirania i la independència d'Espanya, defensar la seva integritat territorial i l'ordenament constitucional” és una cosa “sagrada”, tant per als militars com per a una gran majoria dels ciutadans.

Finalitza el seu article afirmant que és “ara el gran moment de la política, d'embridar emocions, de respectar més que mai l'esperit i la lletra de la Constitució i d'evitar per tots els mitjans la ruptura del pacte constitucional i el desbordament de la tensió social i territorial”. I aposta per unir esforços per “sortir tots junts de la crisi. Moment, en definitiva, d'apagar focs i no d'avivar-los. Ens podem cremar tots”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.