Política

L'independentisme serà “imparable” sense un “gest plausible”de Rajoy

L'editorial del ‘Financial Times‘ assegura que si no hi ha acord pel pacte fiscal el secessionisme creixerà “digui el que digui el rei”

El diari financer afirma que el monarca “intenta suplir la manca de lideratge d'Estat” del govern espanyol

L'independentisme català serà “imparable” sense un “gest plausible” del president espanyol Mariano Rajoy durant la reunió que mantindrà aquest dijous amb Artur Mas a Madrid, segons el Financial Times. En un editorial, el prestigiós rotatiu financer avisa que “la feina del govern espanyol és trobar compromisos amb els catalans i els bascos” i critica la carta del rei Joan Carles d'aquest dimarts. “La crida del rei d'Espanya per la unitat nacional per superar la crisi és tot un esdeveniment. L'última vegada que el rei va intervenir tan obertament en la política espanyola va ser per acabar amb l'intent de cop d'estat del febrer del 1981”, recorda el diari britànic.

“El senyor Rajoy es reuneix avui amb Artur Mas, el president del govern autonòmic català. Si no és capaç d'oferir-li un gest plausible cap a les demandes catalanes, el separatisme esdevindrà imparable, digui el que digui el rei”, assegura l'editorial del Financial Times, el segon en poc més d'una setmana que parla de les reivindicacions de Catalunya. Després de la gran manifestació de la Diada, l'FT va publicar un editorial on avisava d'una “crisis constitucional” a l'Estat espanyol si Mas torna aquest dijous de Madrid “amb les mans buides”.

En aquesta ocasió, el diari destaca especialment el que considera una manca de lideratge del president espanyol Mariano Rajoy en la crisi econòmica i política que viu l'Estat espanyol. “El rei Joan Carles, a la seva carta, feia dos punts bàsics. Alertava contra “la persecució de quimeres” –un comentari universalment vist a Espanya com un tret contra les demandes separatistes– i demanava l'esperit d'unitat que hi havia durant la transició democràtica des de la dictadura”, assegura el diari, que llavors reitera que això és feina de Rajoy.

“El rei intenta suplir la manca de lideratge d'Estat que sembla que li manca al govern de Mariano Rajoy”, destaca l'editorial. Pel diari el líder del PP “sovint sembla un oportunista amb cap sentit de calendari” perquè, per exemple, va anteposar les eleccions andaluses als pressupostos estatals.

Tot i criticar la intervenció del monarca Joan Carles, el diari està d'acord amb el rei en “la referència a la transició”. “Per fer front a l'emergència actual, Espanya necessita un acord multipartidista com els pactes de la Moncloa del 1977 que van marcar el camí cap a la democràcia. I això, també, és una feina pels polítics, no el rei”, conclou el diari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.