Política

opinió

Per un nou pacte federal

La independència
no ens convé, perquè
hi perdríem més del que
hi podríem guanyar

L'ANÀLISI DELS LÍDERS POLÍTICS. L'article d'avui, de Pere Navarro, primer secretari del PSC, és el segon d'una sèrie que aquest diari publicarà en els dies
vinents i en què els líders de les diverses formacions polítiques catalanes analitzaran la situació política que viu el país.


La manifestació de la Diada d'enguany va posar en relleu els sentiments de desencís i decepció en relació amb Espanya, i amb la situació de crisi econòmica, de molts catalans i moltes catalanes. Comprenc perfectament aquests sentiments i considero que aquesta àmplia mobilització ciutadana ens interpel·la a tots, també al PSC.

Catalunya es troba en una cruïlla i serem els catalans i les catalanes els que haurem de decidir quin camí volem emprendre de forma democràtica.

Des del nostre punt de vista el que a Catalunya li convé és un ampli autogovern dins Espanya. Així és com Catalunya ha crescut i ha progressat en els últims 30 anys més que mai en la seva història. I per això hi volem continuar.

Nosaltres pensem que, tot i el creixement del sentiment independentista, hi ha molts catalans que volen sentir-se plenament catalans dins l'Estat espanyol. Molts catalans que van votar favorablement l'Estatut de 2006 amb l'objectiu d'obtenir un ampli autogovern dins Espanya. Aquell era un futur viable per a Catalunya, tot i els atacs que va rebre a través del recurs del PP i la sentència contrària del Tribunal Constitucional, que va posar en qüestió la voluntat del poble de Catalunya expressada en referèndum. Aquesta sentència va provocar un gran malestar i una forta indignació entre molts catalans que ens ha dut fins a la manifestació del passat 11 de setembre. Però la solució als problemes de Catalunya no passa per la ruptura, sinó per un nou pacte, un pacte federal.

Des del PSC proposem un nou pacte que garanteixi un futur viable de Catalunya. Un nou pacte federal basat en la unió en llibertat, en la decisió dels catalans de seguir formant part d'Espanya, estructurat a través d'una relació específica i bilateral entre la Generalitat i l'Administració General de l'Estat que garanteixi un nou pacte fiscal i consolidi un nivell d'autogovern ampli i la participació en la formació de la voluntat de l'Estat. És a dir, proposem la construcció d'un estat federal, necessàriament asimètric, com asimètrica és la realitat d'Espanya.

Necessitem establir un nou pacte entre Catalunya i Espanya que ens permeti sortir de l'atzucac en el qual alguns ens volen situar i evitar així el creixent ambient de ruptura que es va posar de manifest a la manifestació de la Diada. Per això pensem que la independència no ens convé, perquè hi perdríem més del que hi podríem guanyar. Només cal veure l'experiència quebequesa, on després de 30 anys de debat sobiranista avui hi ha més frustració i cansament que una altra cosa. I jo no vull un futur de frustració per a Catalunya.

Des del PSC seguirem treballant al servei del poble de Catalunya, de la immensa majoria del poble de Catalunya, que vol solucions i que no vol enfrontaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.