Política

Edimburg viurà avui una gran marxa per la independència

El primer ministre escocès, Alex Salmond, serà al capdavant de la manifestació sobiranista, de caràcter festiu

Es preveu que sigui la més important des que es va fer la devolució de poders, el 1998

L'independentisme escocès s'aplegarà avui a la capital del país, Edimburg, per mostrar, com ho van fer una cinquena part dels catalans l'Onze de Setembre, la seva inequívoca voluntat d'esdevenir un nou estat de l'Europa occidental. La manifestació, que es preveu que sigui la més important en demanda de la independència des de la devolució de poders, el 1998, l'encapçalarà el primer ministre i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond.

Amb tot, l'organització no ha estat a càrrec del partit actualment en el govern d'Edimburg, sinó que se n'han ocupat un seguit d'entitats –entre les quals l'SNP i altres grups polítics minoritaris– cíviques, aplegades sota els noms d'Our Scotland i Independenceforscotland.com. La concentració arrencarà a The Meadows, un dels parcs de la ciutat, i acabarà amb discursos i música als jardins de Princess Street. Una festa per la independència és un dels leitmotivs de la trobada.

Tal com va passar a Catalunya, els promotors han volgut atraure a la concentració el màxim nombre de gent d'arreu del país. Per això han organitzat sortides en autocar des de 26 ciutats diferents d'Escòcia. Ahir a la tarda només quedaven places per cobrir en cinc localitats. Les referències a la manifestació per la independència de Catalunya de la darrera Diada van tenir prou ressò en els fòrums de debat virtual de les dues esmentades organitzacions en els dies passats. No es preveu, però, una gernació com la registrada als carrers de Bar-celona. Les dimensions d'Edimburg i la seva po-blació ho fan, senzillament, impossible. El nombre més baix que s'ha donat dels assistents a la protesta pacífica i festiva de la Diada a Barcelona (600.000 persones) supera en 150.000 el dels habitants de la capital escocesa. El més alt, 1,5 milions, és tres vegades superior a la població d'Edimburg, Tot i això, els organitzadors confien que els darrers esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya, dels quals s'han ocupat a bastament la premsa anglesa i l'escocesa, així com la BBC a través del canal de televisió d'Escòcia, tinguin un efecte positiu a l'hora d'atraure manifestants.

L'acte té lloc quan falta un mes exacte perquè s'acompleixi la data límit, el 22 d'octubre, que el ministre britànic per a Escòcia, Michael Moore, ha
posat perquè Londres i Edimburg arribin a un acord quant als termes del referèndum sobiranista que impulsa l'SNP, i que s'hauria de celebrar
la tardor del 2014.

A partir d'aquest moment, tant els partidaris de la unió com els de la secessió podran dedicar-se a debatre obertament tant els inconvenients com els avantatges de la possible independència escocesa. Fins ara, però, han estat els aspectes formals els que han dominat l'escena política, fet que alguns analistes destaquen com a decisiu en l'estancament de les enquestes a favor de la independència, que se situen, per ara, entorn de la tercera part de la població.

LA XIFRA

26
ciutats
d'Escòcia actuen com a pols d'atracció des dels quals sortiran autocars cap a la capital del país.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.