Política

Bustos i Ros: “Al PSC hi caben independentistes”

Avancem pressiona Navarro perquè inclogui el dret a decidir en el programa electoral

Sant Feliu de Codines aprova una moció dels socialistes a favor d'un referèndum d'autodeterminació

L'onada independentista que ha aixecat la manifestació de la Diada també arrossega el PSC. Davant de la possible convocatòria d'unes eleccions anticipades que se centraran en l'estat propi, s'intensifiquen les demandes internes perquè Pere Navarro no doni l'esquena al sobiranisme creixent. El secretari municipal del partit, Manuel Bustos, va proclamar ahir que el PSC ha de ser un partit obert en el qual “hi caben independentistes, els que són federalistes i els confederals”. Bustos va defensar que la formació es convertirà en “residual” si no és capaç d'obrir-se a la realitat del país. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va convenir que el PSC ha de respectar el dret a decidir “dins dels marcs legals”.

El sector crític Avancem, que encapçala Joan Ignasi Elena, reclama al primer secretari del partit que inclogui el dret a decidir en el programa electoral tant si hi ha eleccions anticipades com si no. “Estem segurs que, seguint la millor tradició del moviment democràtic català, el PSC farà cas de la demanda que li formulem”, va assenyalar Santi Lapeira, portaveu d'Avancem.

Diversos integrants d'aquest moviment van assistir al ple de Sant Feliu de Codines, en què es va aprovar una moció del PSC per demanar la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació. Curiosament, la iniciativa es va aprovar amb la majoria dels vots dels regidors socialistes, mentre que CiU i SI hi van vo-
tar en contra. La federació trobava la proposta “oportunista i populista”. Solidaritat considera que al govern espanyol no se li ha de demanar “res”.

Les crides internes perquè el PSC s'obri al creixent independentisme s'han multiplicat durant els últims dies després que Navarro s'hi oposés frontalment. El líder del PSC va llançar la proclama “No som independentistes. No a la independència!” en una clara declaració que el PSC ha de buscar el vot unionista. Marina Geli, en canvi, va argüir ahir que el PSC ha de ser transversal i representar “la majoria progressista, independentista, confederal o federal”. Ernest Maragall també ha alertat que la formació quedarà en la marginalitat si es tanca en banda contra el sobiranisme. Toni Comín defensa el mateix argument. Creu que el PSC ha de ser “el partit del referèndum d'independència legal i tranquil”.

Sense primàries si hi ha eleccions anticipades

El PSC no convocarà primàries per elegir el candidat a les eleccions si Artur Mas avança els comicis a aquesta tardor. El secretariat del partit es reunirà demà per abordar, entre d'altres, aquesta qüestió, però entre els diversos sectors del partit plana el consens majoritari que no hi ha temps material de celebrar unes eleccions obertes a la ciutadania per a la tria del candidat. El reglament de les primàries s'havia d'enllestir l'1 d'octubre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.