Política

Rajoy, disposat ara a dialogar i escoltar Mas

Manté, però, que “no es pot sortir de la crisi creant una altra crisi”

Aznar sentencia que Espanya no es trencarà

“Per mi no quedarà”. El president espanyol, Mariano Rajoy, va mostrar ahir la seva predisposició a “dialogar” i “escoltar” el president de la Generalitat, Artur Mas. Rajoy, no obstant això, manté el seu rebuig a les demandes de la Generalitat i va advertir de nou que “no se surt de la crisi creant una altra crisi”. Després del fracàs de la reunió que els dos presidents van mantenir dijous a La Moncloa, Rajoy va aclarir que està disposat a parlar un altre cop amb Mas. Considera, però, que no es poden mantenir posicions que es limitin “al blanc i al negre”. Amb més bel·ligerància es va expressar José María Aznar, que va opinar per primer cop de les passes que ha emprès Mas en defensa de l'estat propi.

“Ningú trencarà Espanya”, va sentenciar el president de la FAES. L'expresident del govern espanyol va avisar que aquells que “juguen frívolament a fer foc” cometen una “irresponsabilitat”. Emparant-se en la Constitució, Aznar va avisar que “la llei és igual per a tothom” i, per tant, qui la incompleixi “haurà d'atenir-se a les conseqüències”.

Crida al pacte

Mentre Rajoy, des d'Ourense, subratllava que l'executiu espanyol pot trobar “punts d'entesa” amb els territoris, Alícia Sánchez-Camacho reblava la crida des de Catalunya. La presidenta catalana del PP va assegurar que no hi ha “cap motiu seriós” per convocar eleccions anticipades. Els populars consideren que el rebuig de Rajoy al pacte fiscal no justifica l'avançament dels comicis i; per això Camacho va instar Mas a presentar els pressupostos per al 2013 al Parlament. “El govern de la Generalitat s'allunya cada dia més del realisme i es deixa emportar per una eufòria que no ens porta enlloc”, va censurar la líder catalana del PP. Per Camacho, el president ha pujat a un “dragon khan” independentista.

CiU, preparada

Mas aclarirà la setmana vinent, durant el debat de política general, si avança les eleccions. Però la federació ja ho té tot a punt per a les anticipades. Convergència no compta només amb les bases activades com a conseqüència del seu procés postcongressual, sinó que també n'ha embastat la logística. Ha fet la reserva de diversos pavellons, entre els quals el Palau Sant Jordi, durant la pròxima tardor i la primavera, segons fonts del partit. En el cas que Mas convoqués els comicis per al 25 de novembre –la data que amb més força sona en totes les travesses–, la federació faria el míting final de campanya al Sant Jordi el divendres 23. Mas també va tancar-hi la cursa electoral el 2010, acompanyat de Josep Antoni Duran i Lleida i tots els pesos pesants de la federació.

Amb vistes al debat parlamentari que comença dimarts, Mas i Duran mantenen contactes continus per acordar l'estratègia a seguir, inclosa la convocatòria d'anticipades, segons fonts de CiU. A CDC donen per fet que el pròxim programa electoral serà coherent amb els darrers discursos de Mas, en què ha proclamat la necessitat que Catalunya tingui un “estat”.

LES FRASES

Vull parlar, dialogar, escoltar, però això no consisteix en el fet que les coses són blanques o negres
Mariano Rajoy
PRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL
És una de les nacions més antigues de la història. [...] Ningú trencarà Espanya
José María Aznar
PRESIDENT DE LA FAES
El govern d'Artur Mas ens està portant al ‘dragon khan' de l'independentisme
Alícia Sánchez-Camacho
PRESIDENTA CATALANA DEL PP
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.