Política

Eleccions a corre-cuita

Els partits acceleren la maquinària en vista del més que probable avançament electoral

CiU vol aprofitar l'onada sobiranista de la Diada

La cita ha agafat el PSC amb el peu canviat i sense primàries

La setmana que avui comença serà clau per a l'esfera política catalana. El debat de política general, que se celebrarà de dimarts a dijous al Parlament, marcarà un abans i un després si, com indiquen totes les travesses, Artur Mas convoca eleccions per al 25 de novembre. La manifestació independentista de la Diada ha sacsejat totes les plaques tectòniques i ha provocat una onada sobiranista que CiU no vol deixar escapar. La federació, que aposta obertament per crear estructures d'estat, pretén aprofitar aquesta alenada d'aire fresc i obtenir el suport dels ciutadans en vista d'uns comicis que es presenten més plebiscitaris que mai: sobiranisme sí, sobiranisme no.

Els nacionalistes són els únics que s'han mostrat obertament partidaris d'avançar les eleccions, mentre que la resta preferirien esperar, sobretot el PSC. Els socialistes no s'han acabat de situar del tot en el debat nacional i podrien ser els grans perjudicats d'aquest maremàgnum que ens ve a sobre en els pròxims mesos. També han quedat sense primàries, cosa que facilitaria que Pere Navarro fos el candidat.

Clam sobiranista al Parlament

El debat de política general podria visualitzar un front sobiranista com a resposta al clam que es va viure durant la Diada. Les forces parlamentàries que van donar suport a aquella marxa, CiU, ERC, ICV-EUiA i SI, estan negociant una resolució, que vagi més enllà del dret a l'autodeterminació i que s'encamini cap a l'estat propi. Alguns grups ja s'han reunit per posar fil a l'agulla, però esperaran a la intervenció de demà del president per acabar de definir el gros del text. Un dels principals punts de divergència, sobretot entre ERC i CiU, és que els republicans volen que hi aparegui el lema de la manifestació, Catalunya, nou estat d'Europa, i que es posi data al referèndum o la declaració d'independència. De moment no hi ha acord.

Però ICV també vol incloure el PSC en aquest consens sobiranista i ahir va presentar el seu document. Un dels punts més destacats seria la creació d'una comissió d'estudi parlamentària sobre el dret a decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.