Política

L'ACM també defensa la viabilitat de l'estat propi

L'entitat creu que els ajuntaments donarien un millor servei als veïns

“No volem canviar un conseller per un ministre, sinó que els nostres veïns tinguin una vida millor.” Aquesta frase del president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, resumeix l'aposta que també fa ara l'entitat municipalista per l'estat propi. Per Buch, si Catalunya aconseguís la independència els ajuntaments hi sortirien guanyant i tindrien moltes més estructures per poder satisfer les necessitats dels veïns. “L'Estat espanyol ens maltracta habitualment”, destaca Buch.

El també alcalde de Premià de Mar posa damunt la taula xifres per demostrar aquesta tesi. Compara la situació que viuen els consistoris bascos –amb el finançament del concert econòmic– amb la dels catalans. Recorda que els bascos reben 600 euros per habitant cada any, mentre que Catalunya es queda amb només 200. “Quantes coses es podrien fer amb aquests diners...”, es lamenta Buch.

Però també hi hauria altres avantatges, assegura. No s'hauria de ser objecte d'una reordenació territorial com la que prepara el PP, que podria provocar la desaparició dels municipis més petits. “El govern espanyol culpa els consistoris de l'endeutament, però només representen el 3,4% del total. La resta són comunitats autònomes i l'Estat”, remarca, i hi afegeix: “El deute de Madrid és un 25% superior al de tots els ajuntaments catalans junts.”

Atesa aquesta situació, l'ACM, que és propera a CiU, considera que només hi ha un camí: el de la sobirania plena.

Però quin paper haurien de jugar els consistoris en aquesta possible transició cap a l'estat propi? El president de l'associació manté que hi han de tenir una participació destacada a través del Consell de Governs Locals, un òrgan que aglutina un centenar de representants del món local: “Hem d'ajudar a construir el país.”

Amb aquesta declaració d'intencions, l'ACM s'uneix a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'altra entitat municipalista que advoca sense embuts per la construcció d'un estat català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.