Política

Salt rectifica i es declara a favor de la independència

L'equip de govern fa un pas endavant i vuit dels nou regidors de CiU són decisius en l'adhesió a l'AMI que reclamava IPS

L'alcalde, Jaume Torramadé, d'Unió, dóna suport a la iniciativa

Salt, la segona ciutat més gran de la comarca del Gironès, va rectificar ahir a la nit i es va declarar a favor de la independència de Catalunya. O el que és el mateix, va aprovar l'adhesió a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). La iniciativa va tirar endavant gràcies als vots de vuit dels nou regidors de CiU que formen el govern de Salt. Els tres altres suports van arribar d'Independents per Salt (IPS), els quals van presentar la moció i que tenen dos regidors, i de l'edil del grup Mixt Carles Bonet. L'altra regidora del Grup Mixt, Juana Dolores Martínez, i el PSC (6 regidors) es van abstenir.

Una moció similar ja s'havia votat al desembre. En aquella ocasió, només havia rebut sis vots favorables (els dos d'IPS, els dos del Grup Mixt i només dos de CiU). Ahir, en canvi, l'equip de govern va fer un pas endavant a favor de l'AMI, una de les entitats organitzadores de la multitudinària manifestació a Barcelona per la Diada. Només el regidor de Joventut, Paco Honrado, d'Unió, va votar en contra de la moció. L'altre dirigent d'Unió del govern de CiU, l'alcalde, Jaume Torramadé, va votar a favor de la moció. L'AMI reunia ahir a les tres de la tarda 646 municipis d'arreu del país, segons va dir el portaveu d'IPS, Ferran Burch, que afirma que Salt no pot perdre el tren “a un país lliure i independent”. A part d'Honrado, Felip Gil (PP) i María Osuna (Plataforma per Catalunya) també van votar que no.

El Consell de Ciutat

D'altra banda, el plenari va aprovar, amb 20 vots a favor de 21 –Osuna es va abstenir–, la creació del Consell de Ciutat, un òrgan consultiu que definirà “el model de ciutadania que ha d'integrar la diversitat a Salt”, segons va dir la regidora d'Atenció a les Persones, Fanny Carabellido. El plenari es reunirà cada mig any i treballarà en comissions.

El Consell de Ciutat tindrà una trentena de membres, incloent-hi el defensor del ciutadà, dos representants del tercer sector, un expert en polítiques de ciutadania i un representant de tots els grups polítics amb representació en el ple, entre molts d'altres. El Consell de Ciutat substituirà la taula de ciutadania, que no estava legalment constituïda –va dir el portaveu, Robert Fàbregas–, i l'antic ens d'immigració Laos-Salt, creat el 17 de maig del 2004.

LA FRASE

Als que no estan a favor d'un estat català els va bé un Estat unionista espanyol
Ferran Burch
PORTAVEU D'INDEPENDENTS PER SALT (ips)

LES XIFRES

11
vots
a favor va rebre la moció d'adhesió a l'AMI: 8 regidors del govern de CiU (de 9), 2 d'IPS i un del Grup Mixt.
4
veïns
de Salt formaran part de Consell de Ciutat, un de més de 60 anys i un que en tindrà entre 18 i 25.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.