Política

El ‘Financial Times' destaca que CiU “intentarà mesurar el suport” per l'estat propi en el debat d'avui

El rotatiu britànic diu que Rajoy “prova de calmar les tensions separatistes a Catalunya” però troba oposició dins del seu partit i en altres comunitats

Avisa que encara que s'aconseguís un “compromís” ja és “massa tard”

El Financial Times destaca en un article el Debat de Política General que comença aquest dimarts al Parlament, on assegura que CiU “intentarà mesurar el suport per caminar cap a un estat independent si Madrid no renegocia la relació financera de Catalunya amb l'Estat espanyol”. L'article cita fonts del govern espanyol que asseguren que “tot i que el PP sempre ha adoptat una posició dura contra l'independentisme català i basc” a Rajoy “li agradaria trobar una solució viable” per frenar “les tensions amb Mas”. El corresponsal del Finacial Times, però, avisa que dins del propi PP “dificulten els esforços de Mariano Rajoy” per “calmar les tensions separatistes a Catalunya”.

“En una contradicció directa amb la posició del govern espanyol, María Dolores de Cospedal, secretària general del PP de Rajoy, ha carregat contra una renegociació ràpida del sistema de finançament de les regions, que la rica Catalunya assegura que està asfixiant les seves finances”, assegura el diari britànic.

El rotatiu destaca que Artur Mas “ha intentat convèncer Rajoy de donar a Catalunya més control sobre els seus impostos sota un pacte fiscal renegociat”. “Però l'oferta es va rebutjar, impulsant el líder català a suggerir que convocaria eleccions anticipades i provocant que el rei d'Espanya escrivís una inusual carta oberta a tots els espanyols demanant unitat”, afegeix l'article.

El text del Financial Times cita a l'exassessor de Zapatero i director de Riscos Globals d'ESADE, Ángel Pascual-Ramsay, segons el qual Artur Mas “intenta evitar una major deriva cap a la independència”. Amb tot, avisa que per alguns “ja és massa tard perquè el sentiment a Catalunya no quedarà satisfet, ni tan sols si aconsegueix un compromís” de Rajoy per reformar el sistema de finançament.

El corresponsal del Financial Times assegura que el govern espanyol va anunciar divendres “que intentaria reformar l'estructura de com totes les comunitats autònomes es financen” en un moviment que considera “conciliatori cap a Catalunya”. El rotatiu afegeix després, però, que la situació a Catalunya “està generant tensions a altres regions (com Castella la Manxa, on és presidenta Cospedal) que depenen de les transferències del govern central”.

El text avisa que Catalunya “seria oficialment incapaç de trencar amb Espanya” sota l'actual conjuntura política perquè la Constitució espanyola “assegura que cap regió pot organitzar un referèndum d'independència unilateralment sense l'aprovació del govern central”.

El Financial Times descriu llavors la divergència d'opinions entre el PP, partidari de defensar la constitució i en tot cas de reformar el finançament dins del marc actual, i el PSOE, que ha indicat que Espanya “s'hauria de moure cap a un sistema federal”. L'article, però, destaca que els intents d'acostar posicions amb Catalunya poden costar al govern espanyol “una resposta negativa” dins del PP i en altres comunitats espanyoles en un moment en què al Parlament CiU ja “mesura el suport” per l'estat propi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.