Política

L'Estat avisa que farà el que calgui per aturar la consulta

Sáenz de Santamaría deixa clar que utilitzaran tots els instruments jurídics per frenar-la i, de fet, el PP no descarta perseguir Mas amb el Codi Penal

En un primer moment, però, recorreran al TC

Tot a punt per al contraatac. L'Estat ha avaluat tots els mecanismes possibles per aturar la consulta que un futur govern català de majoria sobiranista convocaria per demanar als ciutadans el seu parer sobre la independència. Ho va reconèixer ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres fins i tot va detallar algunes de les vies per les quals s'optaria per impedir el referèndum. “No només hi ha instruments jurídics i judicials per aturar-la [la consulta], sinó que hi ha un govern, aquest govern, que està disposat a usar-los”, va reblar la número dos de l'executiu espanyol.

A partir d'aquesta declaració política, va recordar que el Tribunal Constitucional (TC) havia aixecat la suspensió de la llei catalana de consultes, però va establir que aquestes depenen “directament” de la decisió que adopti l'Estat. L'aval a la llei catalana, contra la qual l'Estat havia recorregut, es va fer, doncs, de manera condicional, “sense perjudici de preservar l'interès general”, hi va afegir la vicepresidenta. En aquest sentit, incidia que el govern espanyol podria demanar al TC una revisió de la seva decisió, per deixar en suspensió certs preceptes de la norma.

D'altra banda, es pot acudir també al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Però la via més ràpida i contundent és que l'Estat recorri contra el referèndum perquè el consideri una decisió que se surt del marc de la Constitució. La mesura té “l'avantatge” que l'alt tribunal ho suspendria de manera automàtica en virtut de l'article 161.2 de la carta magna, va indicar.

Codi Penal

Fonts del govern encara van confirmar una tercera i delicadíssima possibilitat: l'ús del Codi Penal per imputar al president de la Generalitat. Si bé el govern del PSOE va eliminar el delicte de convocatòria d'un referèndum il·legal creat expressament per José María Aznar per castigar el lehendakari Juan José Ibarretxe, des de l'executiu del PP es recorda que en el Codi Penal hi ha figures per poder castigar Mas. Així, se'l pot portar als tribunals per prevaricació o també per desobediència o desacatament. L'objectiu: inhabilitar-lo. Aquest seria l'últim extrem, però a hores d'ara l'executiu espanyol assegura, en privat, que està disposat a arribar fins al final si Mas no acata la suspensió del TC.

LA FRASE

No només hi ha instruments per aturar la consulta, sinó que hi ha un govern, aquest, disposat a usar-los
S. Sáenz de Santamaría
vicepresidenta del govern espanyol

Fernández Vara es disculpa

L'expresident d'Extremadura, el socialista Guillermo Fernández Vara, es va disculpar ahir per haver suggerit que Catalunya “retorni” els 150.000 catalans d'origen extremeny que hi van anar a viure ara fa trenta o quaranta anys. En un nou apunt al seu bloc, Fernández Vara es va defensar de les crítiques rebudes assegurant que parlava en “llenguatge figurat”. Per la seva banda, l'actual president extremeny, el popular José Antonio Monago, considera que en aquesta convocatòria
“hi han d'opinar tots els espanyols”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.