Política

Jordi Pujol assegura que una Catalunya independent no li fa “por”

L'expresident assegura que si el país segueix com fins ara estarà condemnat “al declivi”

Alerta que el procés pot comportar algun “trasbals”, però que ha de fer-se el més ràpid possible

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha assegurat que no li fa “por” una Catalunya independent, perquè creu que si el país segueix com fins ara, serà “inviable” i estarà condemnat “al declivi”. Pujol ha reconegut que el procés cap a l'estat propi pot comportar algun moment de “trasbals” i també algunes repercussions econòmiques. Davant d'aquest escenari, Pujol creu que aquest procés ha de ser “curt” i que s'ha de fer de manera “ben negociada i ben plantejada”. Segons l'expresident, la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent és “innegable” i troba “lògic” que cada cop més catalans s'inclinin per la independència, davant “l'ofec econòmic i social” de l'Estat espanyol.

Jordi Pujol s'ha mostrat convençut que les repercussions econòmiques d'una eventual declaració de la independència de Catalunya podrien ser positives si es fessin bé. “Catalunya podria anar molt bé econòmicament com a estat independent”, ha afegit l'expresident, malgrat que creu que caldrà un procés de “reajustament” que serà “més ràpid, complert i positiu, si es fa de manera ben consensuada i portada”.

Segons Pujol, cal contrastar la viabilitat d'una Catalunya sotmesa a les condicions actuals a una Catalunya independent. “Amb les actuals condicions polítiques, institucionals i econòmiques, aquesta Catalunya està condemnada a una reculada bastant segura i sistemàtica”, ha assegurat, a la vegada que ha insistit que, de mantenir-se igual com fins ara, Catalunya és “inviable”.

L'expresident de la Generalitat s'hi ha referit des de la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili a Reus, on ha parlat de Política i cultura del no en la inauguració del curs del Centre de recerca en Economia Industrial i Economia Pública, i també ha respost a les preguntes dels estudiants. En aquest context, Pujol ha insistit que Catalunya està, ara per ara, en millors condicions de renunciar a una part del mercat espanyol que abans, ja que en les últimes dècades ha augmentat la seva capacitat exportadora.

A més, ha apuntat que, per exemple, els ports de Tarragona i de Barcelona, que han de ser referents al sud d'Europa, no estan connectats a l'ample europeu ferroviari i això els fa restar pes davant d'altres infraestructures similars. “No hi ha voluntat d'apostar per les mercaderies –per part del govern espanyol– i no pot ser que desembarcar a Barcelona o Tarragona sigui un handicap més gran que fer-ho a Rotterdam”, ha insistit.

Pujol creu que cal apostar per ser “més competitius”, invertir en recerca, mirar cap a Europa i assolir estructures d'estat. “A mi no em fa por ser independents, perquè si continuem com estem ara, estem condemnats a un declivi”, ha etzibat. L'expresident ha explicat també que la independència s'enquadra en un procés que canvia la política seguida fins ara de buscar “l'encaix” de Catalunya amb Espanya.

Jordi Pujol ha recordat que, a nivell personal, fa cinc o sis anys no s'hauria imaginat mai que seria independentista i que troba “lògic” que cada cop més gent s'hi sumi. L'expresident ha afegit que, amb la crisi, s'estan perdent també les condicions de l'Estat del Benestar. “En deu anys hem crescut en 1,2 milions de persones i s'ha resolt molt bé. Fins i tot en Montilla, originari d'Andalusia, ha estat president de la Generalitat, la qual cosa l'honra a ell i a Catalunya”.

A més, Pujol també s'ha referit als comicis del 25 de novembre, dels quals ha dit que “són pel dret a decidir i no per la independència”. L'expresident n'ha parlat davant d'uns 250 estudiants de la URV, a l'aula magna de la Facultat d'Economia i Empresa a Reus. L'acte ha comptat amb l'assistència de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; la regidora de CiU a Tarragona, Victòria Forns; el delegat del govern, Joaquim Nin; el president de la Cambra de Reus, Isaac Sanromà; el del Port, Josep Andreu, i del rector de la URV, Francesc Xavier Grau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.