Política

Rigau considera il·legal el pla de Wert d'imposar el castellà

La consellera d'Ensenyament garanteix que el govern no separarà els alumnes “per raó de llengua”

Recorda que només dotze famílies han rebutjat aquest curs la immersió en català

El Departament d'Ensenyament no guanya per a disgustos. Si dimarts va haver de sentir l'enèsima provocació del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, contra el sistema educatiu en català, al qual va acusar d'adoctrinar els nens per convertir-los a l'independentisme, ahir la consellera Irene Rigau va haver de respondre a l'última ocurrència de Wert: signar convenis amb centres escolars privats de Catalunya i les Illes Balears perquè escolaritzin els alumnes en castellà a càrrec del pressupost del Ministeri d'Educació.

El pla de Wert “seria cosa fora de norma”, va replicar la consellera d'Ensenyament, que va acusar el govern espanyol de “pensar en tothom menys en els alumnes”. “El castellà a les escoles de Catalunya té una bona salut”, va assegurar Rigau, que va recordar que “en les proves estatals es demostra que el nivell de domini de castellà a les escoles catalanes està en la mitjana o per sobre” del que hi ha a la resta de l'Estat, tal com va demostrar, per exemple, l'avaluació PISA de l'any 2009.

La consellera considera el pla de Wert “inviable” perquè és la Generalitat la que té la competència d'autoritzar els centres educatius, i va advertir que, en cap cas, el seu departament permetrà que se separin els alumnes “per raó de llengua”.

El govern va reiterar que ja es fa una atenció personalitzada en castellà als alumnes quan els seus pares volen que aquesta llengua sigui la vehicular en els estudis. Es tracta, però, tal com va recordar Rigau, d'una minoria: aquest curs només dotze famílies dels 50.000 alumnes que han començat P3 han demanat que els seus fills siguin escolaritzats en llengua castellana. “Què faran? Traslladar tots els alumnes a una sola escola, tenint en compte que la demanda és relativament petita? Dividiran els alumnes?”, es va preguntar la consellera d'Ensenyament.

Rigau es va referir també a les paraules de Wert en què aquest vinculava l'auge independentista de Catalunya amb el sistema educatiu català. La consellera va recordar que la major part de la gent que l'11 de setembre va anar a la manifestació a favor de l'estat propi fa més de trenta anys que no van a escola. “No era una manifestació de joves”, va reblar la titular d'Ensenyament, que va lamentar que el govern espanyol carregui contra l'escola per tal de no acceptar la realitat catalana.

LA FRASE

Wert pensa que pot treballar a favor de l'espanyolització a través d'una llei d'educació
Irene Rigau
Consellera d'Ensenyament

Les escoles podran obrir el 12-O

El Departament d'Ensenyament ha autoritzat que les escoles puguin obrir el 12 d'octubre, dia festiu amb motiu de la Hispanitat, sempre que durant aquella jornada es facin activitats no curriculars. El departament respon així a les demandes d'almenys dos centres de Catalunya, un de la Cerdanya i un altre de Badalona, que han mostrat la seva intenció d'obrir les portes el dia 12 d'octubre perquè estan en contra del Dia de la Hispanitat. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va comparar el fet d'obrir el dia del Pilar amb els diumenges que les escoles fan les jornades de portes obertes.L'associació Escola en Català ha fet una crida a tots els centres educatius a no celebrar la festivitat del Dia de la Hispanitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.