Política

FERRAN MASCARELL

CONSELLER DE CULTURA

“És l'Estat el que ha canviat les regles del joc”

El conseller Ferran Mascarell creu que l'actitud del Ministeri de Cultura ha posat en evidència la caducitat d'un model

El nou model que es vol elaborar ha de comptar amb els ciutadans, la capitalitat de Barcelona i el govern de la Generalitat

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, es va reunir ahir amb els responsables dels principals equipaments del país per valorar la situació creada arran de la gran retallada de les aportacions del ministeri als seus pressupostos. El primer pas serà proclamar la Declaració de Barcelona.
Quan el ministeri va entrar als òrgans de govern hi va haver divergències, però amb matisos

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va deixar ahir la porta oberta perquè el ministeri abandoni la representació en els òrgans de governs dels principals equipaments culturals del país a causa de la retallada dràstica de la seva aportació.

El Ministeri de Cultura ha dit que no té intenció de sortir dels patronats on és present.
Mentre aportin diners hi seran. El problema no és fer-los fora, en primer lloc perquè si deixessin d'aportar són ells qui en sortirien. No som nosaltres, és l'Estat qui ha canviat les regles del joc. La qüestió que es planteja és que cal canviar el model de gestió.
Quin ha de ser aquest model? Hi ha d'haver més presència del patrocini?
Encara no ho sabem, avui ens hi hem posat a treballar. Hem encetat un procés. Necessitem temps. El que és clar és que hi ha d'intervenir el govern de Catalunya, la capital de Catalunya, el públic, la gent i altres elements que s'introduiran.
Amb l'Ajuntament de Barcelona volen proclamar la Declaració de Barcelona. Deuen tenir ja uns punts consensuats?
Insisteixo, el procés s'ha encetat avui, no fa ni una setmana jo no sabia que es produirien les retallades. Pel que fa a la Declaració de Barcelona, el que intentarem és donar les bases d'aquest nou model amb les quals volem treballar. La presència de Barcelona com a metròpolis internacional de la cultura hi ha de tenir un paper important.
Quan el ministeri va començar a entrar als patronats hi va haver divisions d'opinions. Els socialistes hi estaven a favor i els convergents en contra. De quin parer era vostè?
No va ser ben bé així, fa vint anys, quan va començar tot això, hi havia divergències, però amb molts matisos en les opinions sobre si era pertinent l'entrada del ministeri als consorcis i patronats. Va ser un convergent, Jordi Vilajoana, qui, com a conseller de Cultura, va fer entrar el ministeri al MNAC. Ara es trenca un model que s'havia construït des de la Transició, amb unes competències plenes per a Catalunya en matèria cultural, però amb un finançament de l'Estat, que volia ser a les institucions culturals a través de la seva presència en els consorcis.
Vostè es torna a trobar en una situació en què el seu mandat queda interromput?
Això en aquests moments no és rellevant, no té importància. Sempre hi ha gent per donar continuïtat al projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.