Política

El 9 d'Octubre criticarà la discriminació del País Valencià

La tradicional manifestació de la Diada del País Valencià clamarà contra la discriminació que viu el País Valencià a parer de la comissió organitzadora i la nefasta gestió que els governs valencià i espanyol estan fent de la crisi. El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, va explicar que aquesta discriminació es produeix en dos àmbits: l'econòmic i el cultural i lingüístic. “No es tracta de rebre menys diners del pressupost general de l'Estat, que també, sinó d'un problema de fons i que algú ha qualificat encertament d'espoli fiscal”, va emfatitzar.

Gisbert va recordar que fins i tot el mateix president de la Generalitat, Alberto Fabra, havia reconegut que els valencians estaven infrafinançats i, per això, el va instar a canviar l'actitud envers l'executiu de Mariano Rajoy i a modificar la seua política de retallades i de decrets. “El convidem a abandonar la confrontació i les actituds antisocials i antidemocràtiques”, va insistir.

La Comissió 9 d'Octubre va mostrar la seua solidaritat amb els que més estan patint la crisi i, per exemplificar-ho, han convidat el president del comitè d'empresa de RTVV, Vicent Mifsud, a llegir el manifest que posarà fi a la manifestació. “Així demostrarem que donem suport als treballadors de l'ens, però també que encara confiem en un model de televisió pública, en català i de qualitat”, va indicar Gisbert.

Pel que fa a la discriminació lingüística, Gisbert va recordar que Fabra no ha fet res per solucionar l'apagada de TV3 al territori valencià i que a més ha posat fi a la inversió lingüística a l'ensenyament amb el polèmic decret de plurilingüisme. “Si no hi ha via de diàleg per posar fi a la discriminació que viuen els valencians, el govern del PP podria acabar-ho pagant amb un castic electoral”, va dir.

La cloenda serà un homenatge a Joan Fuster

La novetat d'aquest any és una segona convocatòria que s'afegeix a la tradicional manifestació: l'acte d'homenatge a Joan Fuster, a les 21 hores, a la Societat Coral el Micalet, en col·laboració amb la plataforma Castelló per la Llengua i l'Associació d'Actors i Actrius del País Valencià. L'homenatge es fa amb motiu del 50è aniversari de Nosaltres, els valencians i en recordança del 30è aniversari de l'aplec que, el 25 d'abril de 1982, va reunir a la plaça de bous de Castelló desenes de milers de valencianes i valencians en commemoració del 50è aniversari de les Normes de Castelló. L'acte combinarà projeccions de l'aplec i del discurs que Fuster hi féu amb un repàs per la vida i les idees de l'assagista de Sueca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.