Política

Mas trasllada a un grup de parlamentaris alemanys la “incomoditat” de la relació Catalunya-Espanya

Es tracta del primer contacte internacional del president català després d'anunciar la voluntat d'impulsar una consulta sobre l'estat propi

Les dues parts coincideixen en què cal “més Europa”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat a un grup de parlamentaris del Bundestag alemany la “incomoditat” de Catalunya en la seva relació amb Espanya. Per la seva banda, els diputats han expressat el seu interès en tractar amb el president català l'actual clima polític i saber la seva visió sobre el futur immediat del país.

Mas ha rebut aquest divendres al matí al Palau de la Generalitat una delegació del grup parlamentari hispano-alemany –la comissió que s'encarrega d'estudiar les relacions entre els dos estats– que han visitat Barcelona per conèixer de primera mà la situació política i econòmica que travessa el país. Es tracta del primer contacte internacional del president Mas després que hagi expressat la seva voluntat de donar a conèixer als governs europeus la voluntat d'impulsar una consulta en la propera legislatura, per tal de saber si els catalans avalen la constitució d'un Estat propi dins la Unió Europea (UE).

El president ha explicat que Catalunya viu incòmoda la seva relació amb Espanya” perquè “hi ha una gran consciència que amb més capacitat de decisió política i fiscal” el país sortiria “abans de les dificultats”, els ciutadans viurien “millor” i defensarien “molt millor” la seva identitat. En aquest sentit, ha plantejat que l'“ideal serien uns Estats Units d'Europa, on Catalunya tingués uns poders equivalents als altres estats” de la seva dimensió.

Més Europa

Així, Mas ha assegurat que “cal fer més Europa” i ha apuntat Catalunya, “una nació amb més de mil anys d'història i sense estat propi”, en una UE configurada com “una grana federació amb menys poders pels estats tradicionals” no hi té “res a perdre i molt a guanyar”.

“Volem una Europa més forta, responsable de les grans qüestions, i uns poders territorials més forts per fer més i millors polítiques de proximitat. Ara ens trobem amb una Europa dèbil i una Espanya massa forta, on com a catalans no podem resoldre bé ni les grans qüestions ni tampoc els problemes més propers”, ha sentenciat.

El president ha insistit que des de Catalunya mai s'ha “discutit la solidaritat amb d'altres territoris, sinó el volum i la utilitat d'aquesta solidaritat, i si les enormes transferències de rendes serveixen per incrementar la capacitat productiva dels territoris que les reben”. “L'experiència dels darrers trenta anys és que, desgraciadament, aquests volums tan grans de transferències no han servit per fer això”, ha afegit.

Alemanya paga i mana, Catalunya no

Mas ha assenyalat que els catalans entenen “perfectament” que les decisions que pren Alemanya depenen de la seva opinió pública, “perquè la situació d'alemanya respecte a la Unió Europea és similar en alguns aspectes a la de Catalunya respecte l'Estat espanyol”. En to de broma, ha afegit que la gran diferència és que “a Europa Alemanya paga molt i mana bastant, i a Espanya Catalunya paga molt i no mana gens”.

A més, ha denunciat malgrat suportar unes transferències d'al voltant del 9% del PIB, “a Catalunya es paga per tot”. En aquest sentit, ha citat les autopistes, l'aigua, el transport públic i els medicaments més cars, amb taxes que altres territoris no tenen, com la turística. També ha lamentat que Catalunya no pugui fer les reformes que caldrien, sinó que depèn de la capacitat legislativa del parlament espanyol, i que a més no hi hagi “una autèntica cambra de representació territorial”.

També ha volgut posar de manifest que les polítiques d'austeritat que s'estan aplicant a Catalunya “són dures”, però que l'efecte de la reducció de les despeses “queda anul·lat per l'increment dels interessos i dels costos del finançament”. Per això, ha advertit que “és important poder-se finançar a costos raonables, perquè si no l'esforç d'austeritat cau en un sac foradat”.

Mas ha recordat que “Catalunya ha estat sempre una nació d'Europa, fundada com a part de l'imperi de Carlemany. “No estem a Europa, som Europa”, ha remarcat.

Els parlamentaris alemanys han reconegut la potència de la realitat catalana, i han agraït la possibilitat de tenir informació de primera mà dels processos en què es troba el país. També han coincidit amb el president català que la situació “passa per més Europa”.

A més del president, a la reunió hi ha participat el secretari d'Afers Exteriors, Senén Florensa. La delegació alemanya, acompanyada pel cònsol general d'Alemanya a Barcelona, Bernhard Brasack, i el cònsol Arnulf Braun, ha està formada pel diputats Alexander Ulrich, Rita Pawelski, Angelika Brunkhorst, Hans-Werner Kammer, Cornelia Behm i Monika Hein. La delegació també ha visitat l'Ajuntament i el port de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.