Política

Felipe González barra el pas a la independència

Adverteix que la secessió no és possible “a cap territori d'Espanya”

Acusa els qui plantegen aquest escenari de provocar “una frustració perillosa”

Aposta per “federalitzar” l'Estat espanyol i Europa

Des que amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya va saltar l'espurna del debat independentista, una de les veus destacades de la política espanyola que faltava per escoltar era la de Felipe González. Ahir, aprofitant la seva participació en un míting electoral de Patxi López a Barakaldo (Biscaia), l'expresident espanyol hi va dir la seva. I ho va fer de forma contundent. Davant d'un auditori ple de gom a gom de militants i simpatitzants socialistes, l'exsecretari general del PSOE no es va mossegar la llengua i va advertir que “no hi haurà independència a cap territori d'Espanya”. A més, va afegir que qui planteja que aquest escenari és possible està portant la ciutadania a una “frustració perillosa”. Sense mencionar explícitament ni Catalunya ni el País Basc, l'expresident del govern espanyol va carregar contra els projectes independentistes que s'estan covant a l'Estat i que, segons la seva opinió, suposen un “desastre” i una “regressió històrica”. En la seva intervenció, en què va aprofitar també per criticar que hi hagi un “nacionalisme centralitzador” que s'oposa a un altre de “secessionista”, Felipe González va tenir també paraules crítiques per a Artur Mas, si bé en aquest cas també va optar perquè el missatge fos implícit. “Quan un responsable polític diu que farà el que sigui amb la llei o sense la llei, el mínim que puc dir és que és una gran irresponsabilitat”, va dir González, que va acusar els que tenen aquests objectius de “voler la destrucció del marc de convivència”. Tampoc hi van faltar crítiques cap a alguns dels seus propis companys de partit, que segons va dir es “confonen” en “els conceptes bàsics” i “cauen en aquestes trampes” del dret a decidir.

L'expresident espanyol, però, va voler marcar distàncies amb l'oposició del PP al debat sobiranista. “Es poden tenir aspiracions, però sense violentar les regles democràtiques”, va afirmar.

Així, va assegurar que ell respecta el dret a l'autodeterminació, si bé considera que aquest correspon a la totalitat “del poble espanyol” i que la Constitució només es pot tocar si ho volen la majoria dels ciutadans de l'Estat. “Aquestes són les regles del joc que ens hem donat” i en això “consisteix la democràcia”, va concloure González, que es va mostrar partidari de “federalitzar” l'Estat espanyol i Europa.

A banda del debat sobiranista, l'excap de l'executiu estatal es va referir també al final de la violència al País Basc. González, que l'any 2010 va admetre que durant el seu govern va tenir l'oportunitat de “fer volar” tota la cúpula de l'organització armada en una localitat francesa però s'hi va negar, va destacar que “mai” fins ara havia “parlat en públic sense estar sotmès a l'amenaça del terror”. En aquest sentit, va atribuir aquest nou escenari de pau a la feina feta pel Partit Socialista, i ho va personalitzar específicament en Patxi López i Jesús Eguiguren. En canvi, va subratllar que atribuir la fi de la violència a l'esquerra abertzale és caure en una mena de síndrome d'Estocolm. “Quin mèrit té deixar de matar?”, es va preguntar.

Mai em trobaran animant una aventura independentista ni tampoc l'anticatalanisme
Felipe González
expresident espanyol
Europa està infectada d'un virus que ja va tenir al segle XX i que es diu nacionalisme insolidari

Ezker Anitza advoca per un pacte d'esquerres

La candidata a lehendakari de la coalició independentista EH Bildu, Laura Mintegi, va fer ahir una crida a arribar a un acord entre partits per “dur a la pràctica” el dret d'autodeterminació. En un acte a Sant Sebastià amb Daniel Turp, del Partit Quebequès, Mintegi va dir que l'objectiu d'EH Bildu és dur el dret d'autodeterminació al Parlament de Vitòria la pròxima legislatura.

Mikel Arana

, candidat d'Ezker Anitza-IU
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.