Política

Egipte

La transició política

Les cent i una nits de Mursi

El nou president celebra els seus cent primers dies al poder amb un indult als presos polítics de la revolució egípcia

Els activistes li recriminen les promeses incomplertes i els islamistes demanen temps per complir el programa

Cues de dues hores per recollir les llesques de pa subvencionat, embussos eterns als principals carrers del país i problemes gairebé diaris amb els subministraments energètics. Tot, envoltat d'una de les més importants onades de protestes laborals dels darrers anys a Egipte i una situació d'incertesa a la sensible península del Sinaí. Aquest és el panorama amb què ahir el president egipci, Muhammad Mursi, celebrava els seus primers cent dies a la presidència del país. Uns cent dies que van estar en boca de tothom durant la campanya i que es marcaven com la primera fita del programa electoral dels Germans Musulmans el projecte Nahda o Renaixement. Mursi va aprofitar ahir l'ocasió per anunciar un indult a tots els presos polítics de la primavera àrab.

El mursímetre és un lloc web creat per un grup d'activistes amb la finalitat de monitorar l'acompliment d'aquest programa electoral dels cent dies. Segons els responsables d'aquest espai, Mursi tan sols ha portat a la pràctica 9 de les 64 promeses. Segons el mateix web, el president treballa en 23 promeses més, mentre que en la meitat dels casos no hi ha hagut cap mena de moviment. El mursímetre destacava que un 59% dels egipcis no estaven contents amb la tasca del president. Unes dades que contrastaven amb les ofertes una setmana abans pel centre Baseera i que situaven la satisfacció dels egipcis cap al seu president en un 80%. El mateix Mursi va aprofitar la celebració militar del 6 d'octubre, en què es commemora la guerra del 1973 amb Israel, per fer balanç d'aquests cent primers dies de govern. Ho va fer enmig d'un bany de masses dels seus seguidors i saludant el públic des d'un descapotable, al més pur estil faraònic, fet que li ha provocat una mar de crítiques. “Mursi repeteix el que feia Hosni Mubàrak”, firmava el popular escriptor Ala al-Aswani a les xarxes socials.

Durant el seu llarg discurs, Mursi va defensar que havia fet passos decidits cap al canvi i es va comprometre a completar el repte. Contràriament al monitoratge ofert pel mursímetre, afirmava que havia complert en un 65% el programa posant alguns números sobre la taula. Mursi només va admetre uns resultats escassos en el cas de la neteja, tot i enumerar les tones d'escombraries recollides a les grans ciutats.

Però, més enllà de les fites en la reestructuració militar, els problemes són evidents al carrer. La sensació de millora és baixa o nul·la entre els ciutadans, que veuen amb nerviosisme el futur immediat del país. Els partidaris dels Germans Musulmans demanen més temps per assolir els objectius i afirmen que no disposen de “la llàntia màgica d'Aladí”. Alguns fins i tot neguen l'existència del programa Nahda, del qual diuen que és “una idea”. Una idea en forma de document de 81 pàgines accessible a la xarxa, i que, cent dies després, encara sembla lluny de ser assolida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.