Política

Els espanyols cada cop són més partidaris d'eliminar l'Estat de les autonomies

Una enquesta del CIS feta a la vigília de l'11-S detecta un augment dels qui volen tornar a l'Estat centralitzat

El nombre d'independentistes es manté

L'Estat de les autonomies comença a revelar-se com un model caduc per al conjunt dels espanyols. I no precisament perquè hi hagi més sobiranistes o perquè ressuscitin els partidaris del federalisme; el que augmenta són el que voldrien esborrar del mapa els territoris. Una enquesta de Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) realitzada a tot l'Estat entre els dies 3 i 11 de setembre –en plena preparació de la Diada– constata que decreixen els simpatitzants de l'actual model autonòmic i també els qui voldrien que es gaudís d'un major autogovern, en favor de les tesis més involucionistes.

Concretament, els qui desitgen tornar al model preconstitucional i els qui voldrien que els territoris tinguessin menys competències sumen el 39% dels espanyols enquestats. És la mateixa xifra que l'enquesta feta el juliol passat, però la diferència és que ara són més els que voldrien liquidar del tot l'Estat autonòmic. La xifra dels qui es declaren favorables a l'autodeterminació es manté estable en el 8,9% dels enquestats.

Menystenir el model

L'empenta secessionista catalana i l'ambient previ a la manifestació de l'Onze de Setembre és un factor clau que, en part, explica el fenomen, però també hi ha col·laborat força l'actitud de l'executiu espanyol , que ha culpat les autonomies de la crisi econòmica. En els darrers mesos, diversos mitjans estatals han anat fent sondejos que corroboren aquest estat d'opinió contrari a la gestió dels territoris i a favor que, o bé desapareguin, o bé se'l limiti al màxim la seva capacitat operativa. Dins el PP, hi ha força partidaris de tornar competències a l'Estat i, de fet, setmana darrere setmana el consell de ministres dóna la raó als qui reclamen el desnonament del sistema. La més bel·ligerant sempre ha estat l'expresidenta madrilenya, Esperanza Aguirre.

Ahir, el president extremeny, José Antonio Monago, insistia que el PP i el PSOE han de parlar d'eliminar duplicitats i de corregir “ineficiències” –de donar-li un “petit cop de mà” al model, deia ell –. En canvi, discutir de federalisme “és un pas enrere”,, reblava.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.