Política

Catalunya aporta a la Seguretat Social 25.000 milions d'euros més del que rep en prestacions

El saldo positiu català entre 1995 i 2010 ha permès reduir el dèficit global de l'estat espanyol, segons el departament d'Economia

Espanya sense Catalunya tindria un saldo negatiu de 2.228 euros per persona i equivalent a un 10,1% del seu PIB

Un total de 24.774 milions d'euros. És el saldo acumulat de la Seguretat Social entre els anys 1995 i 2010 positiu per a Catalunya. Això significa que les aportacions catalanes al sistema han estat superiors a les prestacions rebudes. Si més no, així ho recull un estudi del departament d'Economia sobre el sistema de la Seguretat Social, del qual es desprèn que Catalunya, per ella mateixa, podria fer front clarament a les pensions i altres pagaments socials.

L'informe també mostra que les prestacions rebudes pel conjunt de l'Estat sense Catalunya han estat molt superiors a les aportacions realitzades. És a dir que l'aportació positiva de Catalunya ha permès reduir el dèficit global de la Seguretat Social al conjunt de l'Estat.

Les aportacions catalanes al sistema de la Seguretat Social de l'Estat han estat superiors als recursos que ha rebut Catalunya. Segons es desprèn de l'estudi que ha realitzat el departament d'Economia, a Catalunya el saldo acumulat de la Seguretat Social va ser positiu en el període comprès entre els anys 1995 i 2010 amb 24.774 milions d'euros.

En canvi, les prestacions que va rebre el conjunt de l'estat espanyol sense Catalunya en aquest mateix període són molt superiors a les cotitzacions, les aportacions que va realitzar. En aquest sentit, assoleix un saldo negatiu de 86.332 milions d'euros.

D'aquesta manera, l'aportació positiva de Catalunya ha permès reduir el dèficit global de la Seguretat Social de l'estat espanyol en 67.558 milions d'euros.

L'informe mostra que mentre Catalunya tindria un saldo acumulat positiu de 3.384 euros per persona i equivalent al 12,7% del PIB català, Espanya sense Catalunya tindria un saldo negatiu de 2.228 euros per persona i equivalent a un 10,1% del seu PIB.

D'altra banda, l'estudi destaca que entre el 2009 i el 2010 a Catalunya hi va haver un dèficit conjuntural ja que van pujar les prestacions i van baixar les cotitzacions. Tot i així, al conjunt de l'Estat les prestacions van superar les contribucions aportades. Així, a l'Estat hi va haver dèficit durant nou dels catorze anys del període, és a dir que només va aportar recursos nets al conjunt del sistema durant el període 2003-2007.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.