Política

Nou atac judicial contra el català

El Tribunal Suprem invalida una convocatòria del 2009 de Governació perquè es requeria la llengua catalana

Nova sentència en contra del català. El Tribunal Suprem va fer pública ahir una resolució en virtut de la qual anul·la una convocatòria d'oposicions perquè es requeria el coneixement de la llengua catalana als que s'hi presentessin. Les proves, de l'any 2009, eren del Departament de Governació i Administracions Públiques per seleccionar funcionaris per als ajuntaments. El Suprem s'agafa al fet que, malgrat que són promogudes per la Generalitat, les oposicions eren per elegir empleats públics –interventors, secretaris...– amb condició estatal.

Amb la sentència, l'alt tribunal estima el recurs de cassació que el Consell General de Col·legis Oficials de Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local va presentar en contra d'una resolució anterior del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que havia desestimat la seva petició d'anul·lar les oposicions. El Suprem argumenta que la convocatòria, tot i ser organitzada per la Generalitat, era per elegir funcionaris estatals i, per tant, considera que no hi ha “justificació raonable” per incorporar en el procés de selecció el coneixement del català. L'exigència de la llengua, afirma el Suprem, col·locaria en “injustificada desigualtat” les persones de la resta de l'Estat que poguessin presentar-se a les oposicions. Ho troba una “exigència desproporcionada”.

Desmuntada

El Suprem deixa en no res la sentència del TSJC que veia “indispensable el coneixement del català per a l'exercici de les funcions reservades als funcionaris habilitats estatals a Catalunya”. També valorava que no era “sense raó ni desproporcionat” exigir el coneixement als candidats, ja que, tot i que es tracta de funcionaris estatals, treballarien en administracions locals catalanes.

La sentència del Suprem afegeix més llenya al foc en un moment de gran malestar a Catalunya per les resolucions judicials contra el català. Algunes d'elles, del TSJC, contra la immersió lingüística.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.