Política

Exhibició discreta de força dels antiindependentistes

Els partidaris que Catalunya no marxi de l'Estat apleguen unes 6.000 persones a Barcelona, tot i que la subdelegació infla el recompte fins a 65.000

El PP, Cs i PxC hi envien representants per donar-hi suport

Un compendi de senyeres i banderes espanyoles va omplir ahir el centre de la plaça de Catalunya de Barcelona, tot i que, a diferència d'altres concentracions, als carrers laterals no hi havia aglomeracions i s'hi podia passar sense problemes. S'hi feia una concentració per enaltir l'orgull de ser català i espanyol, organitzada per la Plataforma d'Espanya i Catalans amb motiu del dia de la Hispanitat amb el lema Catalunya som tots. La Guàrdia Urbana va xifrar en 6.000 persones els assistents, mentre que la delegació del govern espanyol a Barcelona va inflar la quantitat fins a 65.000. En actes previs similars amb la plaça de Catalunya plena de gom a gom –com ara en el desallotjament dels “indignats” l'any passat–, es compta que hi caben 12.000 persones com a màxim.

Els mateixos organitzadors van explicar des de la tarima que en la concentració a la capital catalana no tots eren catalans, perquè havien vingut autobusos amb gent de llocs com ara Madrid, Cantàbria i Aragó. De fet, també es podien veure banderes de Galícia i Andalusia, entre d'altres.

L'acte no va registrar més incidents que un espontani que va pujar a l'escenari per esparracar una estelada i la seguretat el va confondre amb un independentista; de seguida va ser desallotjat de l'entarimat i va rebre cops d'alguns assistents. Pel que fa als lemes, se'n podien veure alguns com ara Cataluña is Spain, Barça + Real Madrid = La Roja! i Jo sóc català i estimo Espanya. Es va llegir un manifest en què s'afirma que els congregats són membres de “la Catalunya silenciosa” i denunciaven la manipulació dels separatistes per haver presentat una realitat que, si més no, és aliena. També van dir que per llei hi ha elements per millorar el finançament de Catalunya, tot i que van obviar que Madrid ha vetat qualsevol possibilitat de parlar d'un nou model fiscal. Tot i ser catalans i espanyols, de català pràcticament no se'n sentia.

D'altra banda, un grup d'uns cinquanta ultradretans es van concentrar a la plaça d'Espanya amb banderes predemocràtiques, cosa que no es va veure a la plaça de Catalunya, i van cremar senyeres.

Un antifeixista detingut

A la plaça Universitat, poc més d'un centenar de persones es van concentrar per mostrar el seu rebuig a la celebració del dia de la Hispanitat i al que consideren feixisme. Els Mossos van detenir una persona perquè, segons fonts policials, hauria intentat agredir un ciutadà que portava una bandera espanyola. El noi va acabar al CAP de Manso.

La posició explícita dels partits

Les cartes són ben clares, i els partits no dissimulen les seves posicions respecte a la possible independència de Catalunya. Per això, el PP, Ciutadans i PxC van enviar representants de les seves formacions a la concentració antiindependentista. Representants del PPC, Ciutadans i UPD s'han afegit a la concentració. Hi havia la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho; l'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol; el regidor a l'Ajuntament de Barcelona Alberto Fernández Díaz; el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el de PxC, Josep Anglada. Sánchez-Camacho va recomanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que prengui nota de “l'èxit” de la concentració i va criticar que cap representant del PSC hi fos. La presidenta del PP, però, va utilitzar un argument contraposat al que va esgrimir l'11 de setembre passat, quan més d'un milió i mig de persones van demanar la independència. Llavors va dir que eren més els que s'havien quedat a casa que no pas els que havien assistit a la manifestació. Ahir, però, va obviar els que s'havien quedat. Ciutadans va presentar l'eslògan de la campanya Millor units, perquè consideren imprescindible la cohesió social.

ERC, en canvi, va organitzar una botifarrada a la Hispanitat a Sant Vicenç dels Horts i la vicepresidenta catalana, Joana Ortega, va defensar el dret de tothom a manifestar-se.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.